Նույնիսկ ամենաօգտակար մթերքները չափազանց վնասակար են դառնում, եթե տապակվում են: Այս մասին ասվում է BMJ ամսագրում հրապարակված նոր ուսումնասիրության մեջ:
Ուսումնասիրության համաձայն՝ օրական մեկ տապակած հավը մեծացնում է վաղաժամ մահվան վտանգը 13 տոկոսով, իսկ տապակած ձկան կամ ծովամթերքի հաճախակի օգտագործումը` 7 տոկոսով:
Գիտնականները University of Iowa-ի համաճարակաբան Վեյ Բաոյի գլխավարությամբ վերլուծել են 50-79 տարեկան 100 հազար կանանցից կազմված խմբի 18 տարվա դիտարկումների արդյունքները: Նրանք ցանկացել են պարզել, թե ինչպես են 122 սննդամթերքներն ազդում օրգանիզմի տարբեր համակարգերի վրա:
Արդյունքում նրանք հայտնաբերել են, որ ամեն օր տապակած սնունդ օգտագործած մասնակիցները ավելի հաճախ են հակված եղել սրտի խնդիրների, քան նրանք, ովքեր չեն կերել տապակած սնունդ:
Հետազոտության հեղինակներն առանձին ընդգծել են, որ այնպսիսի օգտակար մթեորքները, ինչպիսիք են ձուկը կամ ծովամթերքը (որոնք, ինչպես հայտնի է օգտակար են սրտանոթային համակարգի համար) դառնում են վնասակար, եթե տապակվում են:
Թեեւ հետազոտությանը մասնակցել են միայն կանայք, գիտնականները վստահ են, որ նույնը կարելի է ասել տղամարդկանց դեպքում:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր