• Latest news

Յոգուրտը կարող է պաշտպանել աղիքների ուռուցքներից. հետազոտություն

19 հունիսի, 2019  09:46

Յոգուրտը շատ ավելի օգտակար է, քան կարող էիք կարծել: Շաբաթական սնունդի մեջ յոգուրտի 2 եւ ավելի չափաբաժին գործածելը նվազեցնում է բարորակ ուռուցքների առաջանալու հավանականությունը, որոնք կարող են վերափոխվել աղիքների քաղցկեղի: Այս մասին հայտնում են Վաշինգտոնյան համալսարանի (ԱՄՆ) գիտնականները:

Նրանք վերլուծել են 32 606 տղամարդկանց եւ 55 743 կանանց մոտ ադենոմաների տարբեր տեսակների զարգացման մասին տեղեկությունները ու ստացված տվյալները համեմատել են նրանց սննդակարգի հետ: Կամավորները յուրաքանչյուր 4 տարին մեկ ներկայացրել են իրենց կենսակերպի եւ սննդակարգի՝ ներառյալ յոգուրտի գործածման մակարդակի մասին մանրամասն տեղեկություններ:

Հետազոտման ժամանակահատվածում հայտնաբերել են տղամարդկանց շրջանում ադենոմաների զարգացման 5811 դեպք եւ 8116 դեպք՝ կանանց շրջանում: Պարզվել է, որ տղամարդկանց շրջանում, որոնք հաճախ են յոգուրտ կերել, բարորակ ուռուցքների զարգացման հավանականությունը 19 տոկոսով փոքր էր: Դրանից բացի, հաստ աղիքում ադենոմաների ի հայտ գալը, որոնք կարող են վերափոխվել քաղցկեղի, նվազել է 26 տոկոսով:

Հետաքրքիր է, որ կանանց մոտ յոգուրտի գործածման եւ աղիքների ուռուցքների զարգացման հավանականության միջեւ կապ չի հայտնաբերվել:

Աղիքներում նորագոյացությունների դեմ յոգուրտի արդյունավետությունը բացատրվում է նրանով, որ Lactobacillus bulgaricus եւ Streptococcus thermophilus բակտերիաները, որոնք սովորաբար պարունակվում են յոգուրտում, կարող են աղիքներում նվազեցնել քաղցկեղ եւ այլ խնդիրներ առաջացնող քիմիական նյութերի մակարդակը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է