• Latest news

3 վնասակար մթերք, որոնցից չարժի հրաժարվել

20 հունիսի, 2019  15:00

Այս մթերքներն, իհարկե, առողջությանն ամենեւին օգտակար չեն, բայց չարժի դրանք սննդակարգից բացառել, չնայած դրանք չարաշահել նույնպես չարժի:

Պաղպաղակ

Տարբեր պաղպաղակներ կան եւ ամենեւին ոչ միշտ են վնասակար: Լավ պաղպաղակը բավականին լավ աղանդեր է, քանի որ դրա մեջ պարունակվում են սպիտակուցներ եւ կալցիում: Ուստի չարժի պաղպաղակից հրաժարվել, բայց այն պետք է հատուկ ուշադրությամբ ընտրել. նախապատվություն տվեք այն պաղպաղակին, որի մեջ արհեստական գունավորող եւ բուրավետ նյութեր չկան: Փաթեթի վրա ուշադիր կարդացեք բաղադրությունը. ցանկալի է ընտրել այնպիսի պաղպաղակ, որի մեջ չկան բուսական ճարպեր, այսպես կոչված՝ «կաթնային ճարպի փոխարինիչներ»: Լավ պաղպաղակի բաղադրության մեջ առկա է սերուցք եւ կաթ, իսկ շաքարը նվազագույն քանակությամբ է:

Խտացրած կաթ

Պետք է կարողանալ ընտրել նաեւ խտացրած կաթը. եթե խտացրած կաթը պատրաստված է կաթից եւ շաքարից՝ առանց բուսական ճարպերի, այն կարելի է ժամանակ առ ժամանակ գործածել: Բայց, իհարկե, չի կարելի չարաշահել, քանի որ մեծ քանակությամբ շաքար է պարունակում: Իսկ բուսական ճարպերով եւ տրանս-ճարպերով խտացրած կաթի տեղը աղբի դույլն է:

Ճարպ

Ճարպն անչափ յուղոտ մթերք է, սակայն չարժի դրանից ամբողջությամբ հրաժարվել. սննդակարգում ոչ մեծ քանակությամբ ճարպը, եթե այն ինչ-ինչ պատճառով ձեզ հակացուցված չէ, չի վնասի: Ի վերջո, ճարպը պարունակում է արախինաթթու, որը նաեւ օգնում է ամրապնդել իմունային համակարգը: Դրանից բացի, այս մթերքը հարուստ է А, Е եւ D վիտամիններով:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է