Հայաստանում ամռանը աղիքային վարակների դեպքերն աճում են: Այս տարի հատկապես տարածված են դիզենտերիան եւ սալմոնելլոզը:
ՀՀ ԱՆ ԱՆ հիվանդությունների վերահսկմանեւ կանխարգելման ազգային կենտրոնի վարակիչ հիվանդություններիհամաճարակաբանության բաժնի պետ Լիանա Թորոսյանը կիսվել է մի քանի խորհրդով այն մասին, թե ինչպես կարող եք պաշտպանել ինքներդ ձեզ եւ ձեր երեխաներին այդ հիվանդություններից.
- Խանութից մթերք գնելիս պարտադիր նայեք պիտանելիություն ժամկետը: Այս եղանակին մթերքներն արագ են փչանում:
- Սննդամթերքը միշտ պահեք սառնարանում, նույնիսկ եթե այն գնել եք թարմ վիճակում, այն կփչանա, եթե մի քանի ժամ թողնեք սենյակային ջերմաստիճանի պայմաններում:
- Պատրաստեք քիչ, որպեսզի ուտելիքը երկար պահպանվի:
- Միսն ու մսամթերքը պահեք սառնարանում փակ ամանի մեջ, որպեսզի այն լինի առանձին մյուս մթերքներից:
- Ձուն օգտագործելուց առաջ պարտադիր լվացեք, նույնիսկ եթե այն օգտագործում եք թխման համար:
- Մի մոռացեք ջերմային ճիշտ մշակման մասին. չեփած միսը կարող է շատ վտանգավոր լինել:
- Եթե մթերքի համը փոխվում է, ապա դեն նետեք այն:
- Երեխաներին սովորեցրեք լվանալ ձեռքերը, երբ տուն են մտնում, ինչպես նաեւ զուգարան գնալուց հետո եւ ուտելուց առաջ: Հաճախ աղիքային վարակների պատճառ են դառնում կեղտոտ ձեռքերը:
- Փողոցում փափուկ պաղպաղակ մի գնեք:
- Ֆրեշը/սմուզին, որոնք վաճառում են փողոցում, եւս կարող են վտանգ ներկայացնել, հատկապես եթե դրանք վաճառվում են մի տեղ, որտեղ չկա ջուր եւ սառնարան:
- Երեխաներին թույլ մի տվեք լողալ ջրավազանում, որը նախատեսված չէ դրա համար:
- Եթե քաղաքից դուրս եկ մեկնում, ձեզ հետ վերցրեց ջրով լի շշեր եւ մի խմեք աղբյուրներից:
- Եթե քաղաքից դուրս եկ մեկնում, փչացող մթերքներ մի վերցրեք, օրինակ՝ կրեմով տորթեր:
- Ցանկացած մթերք պահեք փակ տարրայի մեջ:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում