Շաբաթական 3 անգամ ձուկ ուտելը 12 տոկոսով նվազեցնում է կոլոռեկտալ քաղցկեղի զարգացման վտանգը:
Այս մասին ասվում է Օքսֆորդի համալսարանի եւ Քաղցկեղի հետազոտման միջազգային գործակալության (IARC) անցկացրած ուսումնասիրության մեջ:
Թեեւ գիտնականների եզրակացությունները վերաբերում են բոլոր տեսակի ձկներին, սակայն նշվում է, որ ճարպոտ տեսակներն (օրինակ, սաղմոն կամ թյունիկ) ուտելիս քաղցկեղի զարգացման հավանականությունը կրճատվում է միայն 10 տոկոսով:
Բուժական ազդեցությունը բացատրվում է ձկան մեջ պարունակվող պոլի ոչ հագեցած ճարպաթթուների պարունակությամբ, որոնք օգնում են նվազեցնել մարմնի բորբոքային պրոցեսները:
Ուսումնասիրության շրջանակում վերլուծվել է 476,160 մարդու տվյալ, որոնք մանրամասն պատմել են իրենց սննդակարգի մասին: 15 տարվա դիտարկումների ընթացքում 6291 մասնակիցների մոտ զարգացել է կոլոռեկտալ քաղցկեղ:
Նշվում է, որ շաբաթական 359,1 գրամ ձկան օգտագործումը նվազեցնում է այս տեսակի քաղցկեղի վտանգը 12 տոկոսով ի տարբերություն նրանց, ովքեր իրենց սննդակարգում ընդամենը 63.49 գրամ են ներառում: Ձկան միայն ճարպոտ տեսակների օգտագործումը շաբաթական 123.9 գրամի չափով 10 տոկոսով նվազեցնում է հաստ աղիքում չարորակ գոյացության զարգացման հավանականությունը:
Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Clinical Gastroenterology and Hepatology ամսագրում:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր