• Latest news

Շաբաթական 3 անգամ ձուկ ուտելը 12 տոկոսով նվազեցնում է աղիքների քաղցկեղի զարգացման վտանգը. Օքսֆորդի համալսարան

24 հուլիսի, 2019  18:29

Շաբաթական 3 անգամ ձուկ ուտելը 12 տոկոսով նվազեցնում է կոլոռեկտալ քաղցկեղի զարգացման վտանգը:

Այս մասին ասվում է Օքսֆորդի համալսարանի եւ Քաղցկեղի հետազոտման միջազգային գործակալության (IARC) անցկացրած ուսումնասիրության մեջ:

Թեեւ գիտնականների եզրակացությունները վերաբերում են բոլոր տեսակի ձկներին, սակայն նշվում է, որ ճարպոտ տեսակներն  (օրինակ, սաղմոն կամ թյունիկ) ուտելիս քաղցկեղի զարգացման հավանականությունը կրճատվում է միայն 10 տոկոսով:

Բուժական ազդեցությունը բացատրվում է ձկան մեջ պարունակվող  պոլի ոչ հագեցած ճարպաթթուների պարունակությամբ, որոնք օգնում են նվազեցնել մարմնի բորբոքային պրոցեսները:

Ուսումնասիրության շրջանակում վերլուծվել է 476,160 մարդու տվյալ, որոնք մանրամասն պատմել են իրենց սննդակարգի մասին: 15 տարվա դիտարկումների ընթացքում 6291 մասնակիցների մոտ զարգացել է կոլոռեկտալ քաղցկեղ:

Նշվում է, որ շաբաթական 359,1 գրամ ձկան օգտագործումը  նվազեցնում է այս տեսակի քաղցկեղի վտանգը  12 տոկոսով ի տարբերություն նրանց, ովքեր իրենց սննդակարգում  ընդամենը 63.49 գրամ են ներառում: Ձկան  միայն ճարպոտ տեսակների օգտագործումը շաբաթական 123.9 գրամի չափով 10 տոկոսով  նվազեցնում է հաստ աղիքում չարորակ գոյացության զարգացման հավանականությունը:

Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Clinical Gastroenterology and Hepatology ամսագրում:

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է