• Latest news

Ո՞ր դիետան է 32%-ով նվազեցնում սրտի հիվանդություններից մահվան ռիսկը

8 օգոստոսի, 2019  18:05

Ջոն Հոփքինսի համալսարանի հետազոտողները պարզել են, որ հիմնականում բուսական սնունդ օգտագործել է 32%-ով նվազեցնում է սրտի հիվանդություններից մահվան ռիսկը:

Գիտնականները վերլուծել են ավելի քան 12 հազար մարդու տվյալներ, որոնք ավելի վաղ մասնակցել են աթերոսկլերոզի ռիսկի հետ կապված հետազոտություններին: Նրանք 1987թ. հետազոտության սկզբում լրացրել են օգտագործվող սննդի վերաբերյալ հարցաթերթիկը: Կամավորների շրջանում սրթանոթային հիվանդությունների զարգացման հաճախականությունն ու մահացության մակարդակը գնահատվել է գրեթե 3 տասնամյակ անց՝ 2016թ.:

Պարզվել է, որ մարդիկ, որոնք հիմնականում վեգանական մթերքներ են օգտագործել,  16%-ով ավելի քիչ են տառապել սրթանոթային հիվանդություններից՝ ի տարբերություն նրանց, որոնց սննդակարգում բուսական սննդի չափը նվազագույն է եղել: Բացի այդ, մսի օգտագործման նվազեցումը նվազեցրել է 32%-ով սրտի հիվանդություններից մահվան ռիսկը: Ընդ որում, վեգանական մթերքների մեծ քանակությամբ կիրառումը նվազեցրել է ցանկացած պատճառով մահվան ռիսկը 25%-ով:

Գիտնականները կոչ են անում նվազագույնի հասցնել կենդանական ծագման մթերքների կիրառումն ու սննդակարգում ավելացնել բանջարեղեն, մրգեր, ընկույզ, հացահատկային բույսեր եւ լոբի:

Հետազոտությունը հրապարակվել է Journal of the American Heart Association ամսագրում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է