Քաղցածությունն իսկապես կարող է դրական ազդեցություն ունենալ օրգանիզմի վրա, քանի որ այն նվազեցնում է բորբոքումների մակարդակը, ինչպես պարզել են Icahn School of Medicine at Mount Sinai-ի գիտնականները: Նրանց նոր հետազոտությունը հրապարակվել է Cell ամսագրում:
Բորբոքումը իմունային համակարգի նորմալ պատասխանն է օրգանիզմում հայտնված ինֆեկցիաներին: Սակայն քրոնիկ բորբոքումը կարող է լուրջ հետեւանքներ ունենալ առողջության համար, քանի որ այն հանգեցնում է սրտի հիվանդությունների, դիաբետի, քաղցկեղի, ցրված սկլերոզի, աղիքների հիվանդության եւ այլ հիվանդությունների զարգացման:
Գիտնականները պարզել են, որ կալորիաների սահմանափակումը նվազեցնում է քրոնիկ հիվանդությունների մակարդակը եւ օգնում է բարելավել քրոնիկ աուտոիմուն հիվանդություններով պացիենտների վիճակը:
Գիտնականները բժիշկ Միրիամ Մերադի գլխավորությամբ ցույց են տվել, որ կարճատեւ քաղցածությունը նվազեցնում է արյան մեջ բորբոքային բջիջների քանակը, որոնք կոչվում են մոնոցիտներ:
Ավելին՝ քաղցածության պահին այդ բջիջները փոխվում են «քնի ռեժիմի» եւ ավելի քիչ բորբոքում են առաջացնում, քան մարդկանց այն բջիջները, որոնք նորմալ են սնվում:
Հետազոտողները մտադիր են շարունակել ուսումնասիրել մոլեկուլյար մեխանիզմները, որոնցով քաղցածությունը կարող է բարելավել քրոնիկ բորբոքային հիվանդություններով պացիենտների վիճակը:
Մեկ այլ հետազոտություն ցույց է տվել, որ պարբերաբար քաղցած մնալը օգնում է ազատվել 2-րդ տիպի դիաբետից: Եվս մեկ այլ հետազոտություն ցույց է տվել, որ քիչ կալորիաներ օգտագործելն իսկապես երկարացնում է կյանքը:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր