• Latest news

Մթերքները բուսայուղով տապակելը վտանգավոր է. գիտնականներ

7 սեպտեմբերի, 2019  15:41

Մթերքները բուսայուղով տապակելը կարող է չափազանց վտանգավոր լինել. բարձր ջերմաստիճանի դեպքում այդ յուղերից օրգանիզմի համար թունավոր նյութեր են արտադրվում: Այս մասին զգուշացնում են Օքսֆորդի համալսարանի գիտնականները:

Նոր հետազոտությունը ցույց է տվել, որ բուսայուղի տաքացումը հանգեցնում է ալդեհիդների (նյութեր, որոնք մեծացնում են քաղցկեղի, սրտանոթային հիվանդությունների եւ դեմենցիայի առաջացման ռիկսը) կոնցենտրացիայի աճին: Հետազոտողները օրինակ են բերում բրիտանական խոհանոցի դասական Fish and Chips ուտեստը՝ տապակած ձուկ կարտոֆիլով:

Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ այդ ուտեստում թունավոր նյութերի պարունակությունը միջինում 100-200 անգամ գերազանցում է ԱՀԿ-ի սահմանած օրական անվտանգ չափաբաժինը: Ընդ որում, կարագով եւ խոզի ճարպով տապակումը հանգեցնում է ավելի քիչ քանակությամբ ալդեհիդների արտադրմանը:

Չնայած դրան՝ ոչ բոլոր բուսայուղերն են նույն ազդեցությունն ունենում: Պարզվել է, որ ձիթայուղով տապակելը եւս բարձրացնում է ալդեհիդների մակարդակը:  

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է