Հակաօքսիդանտների ավելցուկը ոչ միայն ոչ մի օգուտ չի տալիս, այլեւ կարող է մարդու առողջության համար վտանգավոր լինել: Դրա ակնհայտ օրինակն է 81-ամյա ամերիկացու հետ տեղի ունեցած դեպքը, որի մոտ հակաօքսիդանտային սննդակարգն առաջացրել է երիկամների վնասվածք:
N+1-ը հայտնում է, որ տղամարդն աշխատել է իր սննդակարգի մեջ ներառել առավելագույն քանակությամբ հակաօքսիդանտներով «սուպերմթերքներ»: Դրանց մեջ պարունակվում է մեծ քանակությամբ թրթնջկաթթու, որը բյուրեղներ է առաջացրել, որոնք վնասել են պացիենտի երիկամային ուղիները:
Խնդիրն անմիջապես չեն հայտնաբերել: Երբ տղամարդը բժշկի է դիմել, անալիզները ցույց են տվել կրեատինինի բարձր մակարդակ, ինչը հատուկ է երիկամային անբավարարությանը: Սակայն բժիշկներին զարմացնում էր այն փաստը, որ տղամարդն ընդհանուր առմամբ առողջ կենսակերպ էր վարում եւ առողջությունից առանձնապես չէր գանգատվում: Նրա մոտ բորբոքման նշաններ չկային, իսկ մնացյալ անալիզները նորմայի մեջ էին:
Անալիզների պատասխանները ստանալուց հետո մի քանի շաբաթ անց տղամարդու մոտ սկսվել է սրտխառնոց եւ միզարձակման հապաղում: Կրկնակի ստուգումը ցույց է տվել, որ արյան մեջ կրեատինը նորմայից արդեն 8 անգամ բարձր էր, իսկ երիկամները մեզ գրեթե չէին արտադրում: Պարզվել է, որ նրա երիկամային հյուսվածքները քայքայվում էին նեֆրոպաթիայի հետեւանքով, որն առաջացրել էր օքսալատի կուտակումը:
Տղամարդը խոստովանել է, որ ամեն օր խմել է նվազագույնը 1 լիտր նշի կաթ, կերել մի քանի գդալ լոլիկի մածուկ, ցորենի ընձյուղներ, գետնընկույզ, բրազիլական ընկույզ, պնդուկ, պիստակ, նուշ եւ կակաոյի փոշի: Նրա ամենօրյա սննդաբաժինը պարունակում էր 1500 միլիգրամ թրթնջկաթթու, ինչը ավելի քան 10 անգամ գերազանցում էր օրական նորման:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր