• Latest news

Նշվել են ամենաօգտակար չրերը

16 հոկտեմբերի, 2019  11:07

Չրերն օրգանիզմին կարող են օգուտ տալ գրագետ գործածման դեպքում: Բժիշկ-դիետոլոգ Ելենա Սոլոմատինան հայտնել է, թե ինչպես պետք է ընտրել այս մթերքը, փոխանցում է «Վեչերնյայա Մոսկվան»: Չրերի մեջ ավելի շատ են պարունակվում վիտամիններ, միկրո- եւ մակրոտարրեր, քան թարմ մրգերի: Խոսքն, օրինակ, վերաբերում է կալիումին, որն օգտակար է սիրտ-անոթային համակարգի համար, եւ մագնիումին, որը կարգավորում է ճնշումը եւ նյարդային համակարգի աշխատանքը: Սակայն ֆրուկտոզայի եւ սախարոզի մեծ պարունակության պատճառով այս մթերքը համարվում է շատ կալորիական: Իսկ չրերի մեջ պարունակվող սննդային մանրաթելերը կարող են առաջացնել մեծ մետեորիզմ:

Բժիշկ-դիետոլոգն առավել օգտակար է համարում սեւ սալորաչիրը եւ սեւ չամիչը:

«Դրանք մեծ քանակությամբ հակաօքսիդանտներ են պարունակում, հարուստ են անտոցիաններով, պոլիֆենոլներով, արգելակում են ծերացումը եւ կազդուրում են սիրտ-անոթային համակարգը, բարերար են ազդում աչքերի վրա: Բայց պետք է հիշել, որ չամիչը շաքար ավելի շատ է պարունակում, քան մնացյալ չրերը: Չորացրած սեւ սալորը թուլացնող արդյունք ունի, ծիրանաչիրը՝ միզամուղ: Խնձորաչիրը շատ կալիում է պարունակում: Թուզը կայունացնում է ալկալիական ուղղվածության բիոպրոցեսները»,- ասում է նա:

Իսկ, օրինակ, մանգոն, որը պարունակում է բետա-կարոտին, բարերար է ազդում մաշկի եւ լորձաթաղանթների վրա: Մանգոն նաեւ հակաբորբոքային ազդեցություն ունի եւ բարելավում է տեսողությունը: Իսկ ահա «բանջարեղենային չիփսերը», Ելենա Սոլոմատինայի կարծիքով, ավելին չեն, քան մարքեթինգային քայլ: Ավելի էժան է բանջարեղենը գնելն ու ինքնուրույն չորացնելը:

Ելենա Սոլոմատինան խորհուրդ է տալիս սննդի մեջ գործածելուց առաջ չրերը լվանալ, այնուհետեւ ավելացնել շիլայի կամ կաթնաշոռի մեջ: Կարելի է դրանց վրա ջուր լցնել փափկեցնելու համար, բայց ոչ տաք: Եռացրած ջուրը քայքայում է չրերի մեջ պարունակվող վիտամինները:

«Մի՛ գնեք «գեղեցիկ» ծիրանաչրեր, արմավ եւ սեւ սալորաչիր: Հագեցած վառ գույնն ու փայլը վկայում են այն մասին, որ դրանք պահպանման ժամկետի մեծացման եւ «ապրանքի տեսք» հաղորդելու համար ավելի շուտ ծծմբային գազով, պարաֆինով կամ յուղով են մշակվել: Ավելի լավ է ձեռք բերել եւ ուտել գունատ եւ «չորացած», այլ ոչ թե «հյութեղ» չրեր: Սակայն դրանց վրա բորբոս չպետք է լինի»,- նախազգուշացնում է փորձագետը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է