• Latest news

Ճկուն սենսորը թույլ է տալիս չափել գլյուկոզայի մակարդակն առանց մաշկը ծակելու

12 նոյեմբերի, 2019  22:37

Ցինհուա համալսարանի գիտնականները մշակել են եզակի ճկուն սենսոր, որը վերլուծում է կազմն ու ցույց տալիս գլյուկոզայի, լակտատի, ասկորբինաթթվի եւ միզաթթվի, կալիումի եւ նատրիումի իոնների կոնցենտրացիան: Սենսորի հիմքում մետաքսի մանրաթելեր են:

Գիտնականներն օգտագործել են նման 6 էլեկտրաքիմիական սենսորներ գրաֆիտի նանոմասնիկների հավելմամբ: Նյութի ծակոտկեն կառուցվածքն ապահովել է էլեկտրոնների արդյունավետ փոխադրումն ու ռեագենտի հեշտ մուտքը: Իսկ գրաֆիտի մասնիկներն ապահովել են լավ հաղորդունակությունն ու ակտիվ կենտրոնների առկայությունը:

Սենսորներն արձագանքել են ասկորբինաթթվի եւ միզաթթվի պարունակությանը, դրանց կոնցենտրացիան սահմանել օքսիդացման ընթացքում առաջացած հոսանքի միջոցով: Իսկ գլյուկոզան եւ լակտատը սենսորները սահմանել են ջրածնի պերօքսիդի քանակով, որը մշակվել է օքսիդացման-վերականգնման ընթացքում, իսկ կալիումի եւ նատրիումի իոնների պարունակությունը սահմանվել է իոն-սելեկտիվ մեմբրանների միջոցով:

Հետագայում նման սենսորը կարող է փոխարինել ավանդական գլյուկոմետրերը, որոնք դիաբետիկներն օգտագործում են արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը չափելու համար: Գլյուկոմետրի օգտագործման ժամանակ նրանք ստիպված են լինում ամեն անգամ ծակել մատը, իսկ այս սենսորի դեպքում նման անհրաժեշտություն չկա:  

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է