Երեխայի առողջության եւ զարգացման համար անչափ կարեւոր է ճիշտ սնվելը: Որոշ մթերքներ, ինչպես քաղցրեղենը եւ գազավորված ըմպելիքները, առողջական խնդիրներ են առաջացնում դեռեւս ամենավաղ տարիքից: Բայց կան նաեւ մթերքներ, որոնք օգնում են պահպանել երեխայի առողջությունը:
Դիետոլոգ Մարիա Մերինոն (Իսպանիա) 5 մթերք է նշել, որոնք պետք է լինեն յուրաքանչյուր երեխայի ամենօրյա սննդակարգում:
Տոֆու
Տոֆուի մեջ մեծ է երկաթի, ցինկի եւ սպիտակուցի պարունակությունը. այս բոլոր նուտրիենտները երեխայի զարգացման համար անչափ կարեւոր են: Դիետոլոգը խորհուրդ է տալիս տոֆուն երեխայի սննդակարգի մեջ ներառել մեկ տարեկանից հետո՝ աստիճանաբար: Քանի որ տոֆուն թույլ համ ունի, այն կարելի է քաղցրացնել, աղի դարձնել՝ երեխայի ճաշակով:
Ոսպ
Ոսպը հարուստ է երկաթով, ֆոլաթթվով, ցինկով եւ մանգանով: Իհարկե, մյուս ընդեղենները նույնպես օգտակար են երեխաներին, բայց, դիետոլոգի խոսքով, ոսպը մեկ առավելություն ունի՝ այն երկար թրջելու կարիք չունի եւ ավելի հեշտ է եփվում, քան մյուս ընդեղենները:
Հյուսիսային ծովերի ձուկ
Ցանկացած կարմիր ձուկ, ծովատառեխ, սարդինա պարունակում են անփոխարինելի օմեգա-3 թթուներ, ուստի այս մթերքները խորհուրդ են տալիս ավելացնել երեխայի սննդակարգի մեջ: Դիետոլոգի խոսքով՝ ձկից կարելի խյուս պատրաստել եւ այն խառնել բանջարեղենի խյուսի հետ: Կարելի է նաեւ ձուկը եփել ջեռոցում:
Առանց հավելումների յոգուրտ
Հունական յոգուրտում շատ սպիտակուց կա, ինչպես նաեւ աղիների միկրոֆլորայի համար օգտակար բակտերիաներ եւ կալցիում: Սակայն կարեւոր է երեխաներին տալ հենց հունական յոգուրտ՝ առանց հավելումների, որ երեխան չսովորի քաղցր համին:
Ընկույզի պաստա
Ընկույզները մեծ քանակությամբ կարեւոր վիտամիններ եւ միկրոտարրեր են պարունակում, հետեւաբար դրանք պետք է լինեն երեխայի սննդակարգի պարտադիր մասը: Ընկույզի պաստան պետք է տալ աստիճանաբար եւ միայն այն բանից հետո, երբ երեխան սկսել է ուտել մրգային, հատիկային եւ բանջարեղենային հավելումներ:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր