• Latest news

Ո՞ր հիվանդությունների դեպքում խորհուրդ չի տրվում գազար եւ կարտոֆիլ ուտել

18 նոյեմբերի, 2019  09:43

Գազարի եւ կարտոֆիլի մեջ շատ օգտակար սննդանյութեր կան, սակայն ոչ բոլոր մարդկանց է խորհուրդ տրվում օգտագործել այդ մթերքները: Սննդաբան Ելենա Սոլոմատինայի (Ռուսաստան) խոսքով՝ առողջ մարդու համար արմատապտուղներն օգտակար են ցանկացած տեսքով, սակայն քրոնիկ հիվանդությունների առկայության դեպքում խորհուրդ է տրվում շտկել օրաբաժինը:

Եփած կարտոֆիլն ու գազարը, սննդաբանի խոսքով, կարող են անցանկալի լինել շաքարային դիաբետ ունեցող մարդկանց համար, քանի որ դրանք ունեն բարձր գլիկեմիկ ինդեքս: Եվ քանի որ դրանք կրախմալային բանջարեղեն են համարվում, ջերմային մշակման ժամանակ դրանց գլիկեմիկ ինդեքսը բարձրանում է: Դա նշանակում է, որ նման մթերքների օգտագործումից հետո արյան մեջ կտրուկ աճում է գլյուկոզայի մակարդակը:

Մասնագետը խորհուրդ է տալիս գազարն օգտագործել թեթեւակի աղացած տարբերակով, իսկ կարտոֆիլը՝ տապակած: Տապակած կարտոֆիլը շատ կալիում է պարունակում, որը նվազեցնում է զարկերակային ճնշումը, նվազեցնում է այտուցը, լավացնում է սրտի աշխատանքը:

«Հիվանդ մարդկանց մոտ օրաբաժինը պետք է սահմանվի ըստ հիվանդությունների: Կան մարդիկ, որոնց համար օգտակար են հում արմատապտուղները. Դրանց մանրաթելերն օգնում են հեռացնել տոքսինները, էնդոտոքսինները, խոլեստերինը: Դրանք ցուցված են հատկապես նրանց, ովքեր ունեն աթերոսկլերոզ, աղիների քաղցկեղ»,- պարզաբանել է սննդաբանը: 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է