• Latest news

Օղու եւ վարունգի զուգակցությունը վատ գաղափար է. Ինչո՞ւ ոչ բոլոր մթերքներն է կարելի զուգակցել ոգելիցի հետ

20 նոյեմբերի, 2019  16:30

Օղի եւ այլ ալկոհոլային ըմպելիքներ գործածելուց հետո մարինացված վարունգ ուտելը վատ գաղափար է: Ինչպես պնդում են մասնագետները, ամենեւին ոչ բոլոր մթերքներն է կարելի զուգակցել ալկոհոլային ըմպելիքների հետ, իսկ որոշ զուգակցություններ կարող են առողջության համար վտանգավոր լինել:

«Մարինացված մթերքները գրգռում են ստամոքսի լորձաթաղանթը եւ ալկոհոլի հետ զուգակցելիս կարող են բորբոքում առաջացնել: Դրանից բացի, ուժեղանում է ստամոքսում ալկոհոլի ներծծումը: Նույնպիսի արդյունք են ունենում սուր ճաշատեսակները»,- aif.ru պարբերականին ասել է գաստրոէնտերոլոգ Սերգեյ Վյալովը:

Մասնագետի խոսքով՝ գլխավոր վտանգ է ներկայացնում քացախը. այն կարող է գրգռել աղեստամոքսային տրակտի լորձաթաղանթները: Իսկ ալկոհոլի հետ զուգակցությամբ արդյունքը միայն կսաստկանա եւ կարող է առաջացնել բորբոքային պրոցեսներ:

Նույն պատճառով ցանկալի չէ ալկոհոլի հետ զուգակցել նաեւ սուր ճաշատեսակները: Այսպիսի զուգակցությունների պարբերական գործածման դեպքում մարդու մոտ կարող է առաջանալ ստամոքսի գաստրիտ, էրոզիա եւ խոց:

Մասնագետները խորհուրդ են տալիս հրաժարվել մարինացված բանջարեղենից՝ դրանք փոխարինելով թթվեցրած կաղամբով: Այս մթերքը տարբերվում է մետիոնինի պարունակությամբ, որը խոչընդոտում է խոցի զարգացմանը եւ առողջացնում ստամոքսի լորձաթաղանթը: Համեմը, մաղադանոսը, ռեհանը, կանաչ սոխը, հազարը եւ այլ կանաչեղենը, իրենց հերթին, հրաշալի աբսորբենտ կդառնան ալկոհոլի եւ ճաշի յուղի համար:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է