• Latest news

Աշորայի հացն իսկապես օգտակար է առողջությանը. հետազոտություն

20 նոյեմբերի, 2019  17:41

Աշորայի հացն իսկապես օգտակար է առողջությանը, այն բարելավում է աղեհամակարգի վիճակը, կարգավորում սերոտոնինի եւ կայունացնում գլյուկոզայի մակարդակը, պարզել են Արեւելյան Ֆինլանդիայի համալսարանի եւ Քաղցկեղի հետազոտության միջազգային գործակալության (Ֆրանսիա) գիտնականները։

Նրանց խոսքով՝ աշորայի օգտագործումը սննդի մեջ կարգավորում է աղիների միկրոբիոմը եւ դրական ազդեցություն գործում սերոտոնինի՝ նեյրոմեդիատորի մակարդակի վրա, որը դեր է խաղում տրամադրության կարգավորման, մարսողության, արյան մակարդելիության եւ ոսկրերի ամրության բարելավման հարցերում։ Բայց սերոտոնինի բարձր մակարդակները լավ բանի չեն հանգեցնում, քանի որ դա սովորաբար կապված է արյան մեջ գլյուկոզայի բարձր մակարդակի հետ։

Աշորայի հացը, պարզվել է, ունի նաեւ այլ օգտակար հատկություններ, այն հարուստ է հակաօքսիդանտներով, ինչպես նաեւ վիտամիններով եւ հանքային նյութերով, այդ թվում մագնիումով եւ կալիումով։ Այն պարունակում է նաեւ բբջանյութ, հատկապես եթե հացը պատրաստված է չթեփահանված ալյուրից. բջջանյութը օգնում է կայունացնել խոլեստերինի եւ գլյուկոզայի մակարդակը եւ կարգավորում է զարկերակային ճնշումը։ Այդ նույն բջջանյութի շնորհիվ աշորայի հացը ապահովում է կուշտ լինելու ավելի երկարատեւ զգացողություն, քան ցորենի սպիտակ ալյուրից պատրաստված հացը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է