• Latest news

Ինչո՞ւ տղամարդիկ չպետք է շատ ճարպոտ մթերքներ ուտեն

2 դեկտեմբերի, 2019  22:37

Մակգիլա համալսարանի գիտնականները կապ են գտել ճարպոտ մթերքների օգտագործման եւ շագանակագեղձի քաղցկեղի միջեւ:

ՏԱՍՍ-ի հաղորդմամբ՝ մասնագետները վերլուծել են 319 մարդու տվյալներ: Պարզվել է, որ շագանակագեղձի քաղցկեղից մահվան ռիսկը 4 անգամ ավելի շատ է եղել նրանց մոտ, ում սննդակարգը հարուստ է եղել հագեցված ճարպերով:

Հետաքրքիր է, որ այդ եզրակացությունն արդիական է՝ անկախ պացիենտի տարիքից եւ օնկոլոգիական հիվանդության տեւողությունից:

Ավելի մանրամասն հետազոտությունը թույլ է տվել պարզել, որ սննդի մեջ հագեցված ճարպերի օգտագործումն առաջացնում է բջիջների վերածրագրավորում, քաղցկեղի արագացում, ինչը իր հերթին մեծացնում է մահվան ելքի ռիսկը:

Գիտնականների խոսքով՝ եթե կրճատվի ճարպերի քանակը, ապա կարելի է դանդաղեցնել քաղցկեղի զարգացումը վաղ փուլերում:

Հիշեցնենք, որ վերջին հետազոտությունը ցույց է տվել ճարպոտ մթերքների օգտագործման եւ աղիների քաղցկեղի միջեւ կապը: 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է