• Latest news

Ինչպիսի՞ մթերքները չի կարելի տաքացնել

9 դեկտեմբերի, 2019  16:21

Որոշ մթերքներ չի կարելի կրկնակի ջերմամշակման ենթարկել, պնդում են մասնագետները: Այսպիսի մթերքներին դասվում են առաջին հերթին ձուն, սունկը եւ միսը:

Մասնագտեների խոսքով՝ ձվածեղը եւ այլ ճաշատեսակները, որոնց բաղադրության մեջ ձու կա, չի կարելի տաքացնել, քանի որ տաքացնելիս ձուն զրկվում է առողջության համար օգտակար հատկություններից, ավելին՝ դրանց մեջ սկսում են առաջանալ քաղցկեղածիններ եւ տոքսիններ, որոնք կարող են առաջացնել բջիջների դեֆորմացիա, ինչն ապագայում կարող է մեծացնել քաղցկեղի զարգացման հավանականությունը:

Փորձագետները խորհուրդ են տալիս չտաքացնել նաեւ միսը. նրանց խոսքով՝ կրկնակի ջերմամշակումը քայքայում է ամենաարժեքավորը, որ կա մթերքի մեջ՝ մսի հեշտ յուրացվող սպիտակուցները: Նույն պատճառով պետք չէ տաքացնել նաեւ եփած սառը բազուկը. տաքացնելու դեպքում այն իր վիտամիններն ամբողջությամբ կորցնում է:

Ինչ վերաբերում է սնկերին, ապա մասնագետները նշում են, որ պատրաստված սունկը տաքացնելուց հետո կարող է մարսողության խնդիրներ առաջացնել:

Դրանից բացի, խորհուրդ չի տրվում տաքացնել կարտոֆիլով ճաշատեսակները: Հերթական ջերմամշակումը ոչ միայն այս մթերքը զրկում է փաստացի օգուտից, այլեւ վտանգավոր է դարձնում՝ դրա մեջ նյութեր են առաջանում, որոնք կարող են վատթարացնել ինքնազգացողությունը, առաջացնել սննդային թունավորման ախտանշաններ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է