• Latest news

Անքաշ կաթնամթերքները օգտակար են սրտանոթային համակարգի համար․ հետազոտություն

20 մայիսի, 2020  09:43

Օրական երկու բաժին անքաշ կաթնամթերքը կարող է նվազեցնել մետաբոլիկ համախտանիշի զարգացման վտանգը, որը բնութագրվում է մի շարք շեղումներով, ներառյալ՝ շաքարախտը, բարձր ճնշումը, ճարպակալումը։ Այս համախտանիշը կապված է հիպերտոնիայի բարձր հավանականության հետ, հայտնում են Մաքմասթերի համալսարանի գիտնականները։

Ինչպես տեղեկացնում է The Daily Mail-ը, վերոնշյալ հետազոտողներն ուսումնասիրել են 21 երկրներից 140 000 մարդկանց վիճակը։ Գիտնականներին հետաքրքրել է կամավորների սննդակարգը, մասնավորապես՝ կաթնամթերքների օգտագործումը։

Կաթի կամ յոգուրտի մի բաժինը կազմել է 244 գրամ, պանրինը՝ 15 գրամ եւ սերուցքային կարագինը՝ 5 գրամ։

Պարզվել է՝ անքաշ (սակայն չյուղազրկված) կաթնամթերքների օգտագործումը կապված է մետաբոլիկ համախտանիշի առավել ցածր տարածման հետ։

Սա բոլորովին էլ առաջին հետազոտությունը չէ, որը ցույց է տալիս կաթնամթերքների օգտագործման եւ սրտանոթային համակարգի առողջության կապը։ Դեռեւս 2016թ․ Թաֆթսի համալսարանից գիտնականները կոչ էին արել օգտագործել յուղոտ կաթ, քանի որ այն օգնում է պահպանել նորմալ քաշը եւ 46%-ով նվազեցնում է շաքարախտի առաջացման ռիսկը։

Իսկ ահա յուղազրկված կաթնամթերքները առանձնապես օգուտ չեն տվել, այն դեպքում երբ սովորական կաթը նվազեցրել է շաքարախտի զարգացման վտանգը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է