• Latest news

Ո՞ւմ խորհուրդ չի տրվում լոլիկ ուտել

15 օգոստոսի, 2020  13:00

Լոլիկի օգտագործումը ոչ միշտ է օգտակար օրգանիզմի համար, ՌԻԱ Նովոստի-ին ասել է բժիշկ-սննդաբան Նատալյա Կրուգլովան:

Նրա խոսքով՝ լոլիկը վտանգավոր է գաստրիտի եւ խոցային հիվանդությունների ժամանակ:

Ինչպես նաեւ խորհուրդ չի տրվում ուտել թարմ վիճակով, եթե կան աղեստամոքսային տրակտի հիվանդություններ, անհրաժեշտ է լոլիկը բացառել ալերգիայի ժամանակ:

Սննդաբանը նշում է, որ թերմամշակված լոլիկներն ավելի օգտակար են, քան թարմ լոլիկները, քանի որ դրանք պարունակում են ավելի շատ լիկոպին՝ հակաօքսիդանտ, որը պաշտպանում է օնկոլոգիայից, ինչպես նաեւ նվազեցնում սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը:

Սակայն պետք է հաշվի առնել, որ մշակման ժամանակ նվազում է վիտամին C-ի պարունակությունը: Այդ պատճառով օպտիմալ տարբերակ է հերթով երկու տարբերակները օգտագործելը:  

Բացի այդ, բժիշկը կոչ է անում չչարաշահել խանութից գնված տոմատի սոուսները:

«Հատկապես դա վերաբերում է նրանց, ովքեր ստամոքսի խնդիրներ ունեն: Կետչուպների մեջ, ինչպես հայտնի է, շաքար, համի ուժեղացուցիչներ, կծու համեմունքներ են ավելացում, որոնք գրգռում են եւ նույնիսկ այտուց առաջացնում»,-նշել է նա:  

Բժիշկը հիշեցնում է, որ լոլիկի մեջ կան օգտակար վիտամինները, միկրո- եւ մակրոտարրեր: Օրական կարելի է ուտել 150-200 գրամ լոլիկ: Սակայն սննդաբանը խորհուրդ չի տալիս ամեն օր լոլիկ օգտագործել:    

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է