• Latest news

Ինչպես սննդակարգում բանջարեղենը կարող է ազդել 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացման ռիսկի վրա

4 սեպտեմբերի, 2020  23:44

Ձեր սննդակարգում բանջարեղենի քանակի նույնիսկ փոքր աճը կարող է մեծ օգուտ բերել առողջությանը եւ նվազեցնել 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացման ռիսկը: Այս մասին ասվում է The BMJ ամսագրում հրապարակված երկու հետազոտություններում:

Առաջին ուսումնասիրության ընթացքում գիտնականների միջազգային մեծ խումբը վերլուծել է արյան մեջ վիտամին C-ի եւ կարոտինոիդների (պայծառ գունավոր բանջարեղենի եւ մրգերի մեջ առկա պիգմենտներ) կապը 2 տիպի շաքարախտի զարգացման ռիսկի հետ: Ըստ գիտնականների՝ արյան մեջ վիտամին C-ի եւ կարոտինոիդների կոնցենտրացիայի վերաբերյալ տվյալները շատ ավելի ճշգրիտ են արտացոլում մարդկանց կողմից բանջարեղենի եւ մրգերի օգտագործման իրական մակարդակը, քան սննդի մասին հարցումների արդյունքում ստացված տեղեկատվությունը:

Նույնիսկ այն բանից հետո, երբ հետազոտողները հաշվի են առել մի շարք գործոններ, որոնք կարող են ազդել շաքարախտի ռիսկի վրա, պարզվել է, որ որքան բարձր է արյան մեջ վիտամին C-ի եւ կարոտինոիդների մակարդակը, այնքան ցածր է 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացման հավանականությունը:

Գիտնականները նույն բանն են պարզել «կենսամարկերային կոմպլեքս միավորի» (ցուցանիշ, որը կազմում է արյան մեջ վիտամին C-ի եւ կարոտինոիդների մակարդակների հանրագումարը) եւ շաքարախտի ռիսկի մասին՝ որքան բարձր է ընդհանուր միավորը, այնքան ցածր է հիվանդության զարգացման հավանականությունը:

Համեմատած նրանց հետ, ում մոտ կենսամարկերային կոմպլեքս միավորը նվազագույն է, բնակչության թոփ 20%-ի մոտ շաքարախտի ռիսկը 50%-ով ցածր է: Հետազոտողները հաշվարկել են, որ օրական յուրաքանչյուր 66 գրամ լրացուցիչ բանջարեղենն ու միրգը կապված են 2-րդ տիպի շաքարախտի ռիսկի 25%-ով նվազման հետ:

Երկրորդ ուսումնասիրության հեղինակները վերլուծել են շաքարախտի եւ հացահատիկի օգտագործման մակարդակի կապերը: Հարվարդի համալսարանի (ԱՄՆ) հետազոտողները պարզել են, որ այն մարդկանց մոտ, ովքեր օգտագործում են առավելագույն քանակությամբ հացահատիկային մթերքներ, 2-րդ տիպի շաքարախտի վտանգը 29%-ով ցածր է, քան նրանց մոտ, ովքեր նման մթերքներ համարյա չեն ուտում:

Օրինակ, նրանք, ովքեր ամեն օր հացահատիկային մշակաբույսերով են նախաճաշում, շաքարախտի ռիսկը 19%-ով ցածր է, քան նրանց մոտ, ովքեր այդ մշակաբույսերը օգտագործում ամսական մեկ անգամից պակաս: Հացահատիկային հացի համար այս համեմատական ռիսկը նվազում է 21%-ով: Նրանք, ովքեր շաբաթական առնվազն երկու անգամ ամբողջական հատիկներով վարսակի շիլա են ուտում, նույնպես ունեն 21% ցածր շաքարախտի ռիսկ, համեմատած նրանց հետ, ովքեր այս շիլան ուտում են ամիսը մեկ անգամից քիչ:

Հետազոտության արդյունքում պարզվել է, որ շաբաթական առնվազն 2 անգամ սննդի մեջ թեփ ավելացնելը շաքարախտի հավանականությունը նվազեցնում է 15%-ով, իսկ նույն հաճախականությամբ շագանակագույն բրնձի եւ ցորենի ածիկի օգտագործումը՝ 12%-ով։

Հետաքրքիր է, որ ըստ ուսումնասիրության տվյալների, թվարկված ամբողջական ձավարեղենը օրական երկու անգամից ավելի ուտելը իմաստ չունի, քանի որ այս շեմը գերազանցելու դեպքում շաքարախտի համեմատական ռիսկի ցուցանիշները դադարում են նվազել:

Երկու ուսումնասիրություններն էլ ցույց են տվել, որ արդյունքները եւս մեկ անգամ հաստատում են այն կարծիքը, որ բանջարեղենը, մրգերը եւ հացահատիկային մթերքները պարտադիր պետք է լինեն ամենօրյա սննդակարգի մեջ՝ ուղղված 2-րդ տիպի շաքարախտի կանխարգելմանը:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է