• Latest news

Ինչպիսի սնունդն է առավել օգտակար սրտի եւ արյան անոթների առողջության համար

27 սեպտեմբերի, 2020  11:37

Սնունդը սրտի եւ արյան անոթների առողջության վրա ազդող ամենակարեւոր գործոններից մեկն է: Շատ մասնագետների կարծիքով՝ պեսկո-միջերկրածովյան դիետան, որը զուգորդվում է պարբերաբար քաղցով, կարող է նվազեցնել սրտային հիվանդությունների ռիսկը:

Ինչպես պատմում է Health Line-ը, այսպիսի դիետան հարուստ է բուսական մթերքներով, ընկուզեղենով, հացահատիկային մթերքներով, առաջնային զտման ձիթապտղի յուղով, ձկով կամ ծովամթերքներով: Ընդ որում՝ այն ենթադրում է կաթնամթերքի եւ ձվի օգտագործման սահմանափակում:

Շատ փորձագետներ պնդում են, որ սննդի այս տեսակը կապված է սրտանոթային հիվանդությունների, շաքարախտի, կոգնիտիվ ֆունկցիաների թուլացման, դեպրեսիայի եւ քաղցկեղի որոշ տեսակների ավելի ցածր ռիսկի հետ: Դիետաների վերաբերյալ տարբեր ուսումնասիրությունների համեմատական վերլուծությունը ցույց է տվել, որ մսային դիետայի հետ համեմատած՝ պեսկատարյան դիետան 34%-ով նվազեցնում է սրտի իշեմիկ հիվանդությունից մահացությունը:

Պեսկո-միջերկրածովյան սննդակարգում սպիտակուցի հիմնական աղբյուրը ձուկն ու ծովամթերքներն են: Նման սնունդը առանձնանում է B12 եւ D վիտամինների, ինչպես նաեւ կալցիումի հարուստ պարունակությամբ, որոնք կապված են մետաբոլիտիկ համախտանիշի տարածման հաճախականության եւ սրտի ու անոթների հիվանդությունների նվազման հետ: Բացի այդ, նման սննդակարգում քիչ է կալորիականության, շաքարի, աղի, հագեցած ճարպերի եւ մշակված մթերքների պարունակությունը:

Հետեւաբար, նման սննդի արդյունքում մարդու մոտ նկատվում է «լավ խոլեստերինի» (բարձր խտության լիպոպրոտեինների) բարձրացում, «վատ խոլեստերինի» (ցածր խտության լիպոպրոտեիններ) նվազում, զարկերակային ճնշման եւ քաշի նվազում: Եվ քանի որ այս սննդակարգը հարուստ է նաեւ ընկուզեղենով, այն օրգանիզմն ապահովում է առողջ սպիտակուցով եւ ճարպերով, ինչպես նաեւ բարձրացնում է ինսուլինի հանդեպ զգայունությունը, անոթային ռեակցիան ու նվազեցնում է բորբոքումները:

Միջերկրածովյան դիետայի պարտադիր մաս հանդիսացող ձիթապտղի յուղը նույնպես հայտնի է «վատ խոլեստերինի» մակարդակն իջեցնելու ունակությամբ: Բացի այդ, պեսկո-միջերկրածովյան դիետան կարող է հպարտանալ օմեգա - 3 ճարպաթթուների բարձր պարունակությամբ:

Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ այս դիետան, պարբերաբար քաղցի համադրությամբ, լավագույն արդյունքն է տալիս սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը նվազեցնելու առումով:

Քաղցն այս դեպքում ենթադրում է կալորիաների ընդունման սահմանափակում որոշակի ժամանակահատվածում՝ օրական կամ շաբաթական: Մարդիկ, ովքեր հետեւում են այս պրակտիկային, իրենց ամբողջ սնունդը հաճախ օգտագործում են օրական 8-12 ժամ տեւողությամբ պատուհանի ընթացքում կամ շաբաթվա ընթացքում առանձնացնում են առանձին օրեր, երբ շատ քիչ կալորիաներ են օգտագործում:

Հետազոտությունը այսպիսի քաղցը կապում է բորբոքման նվազման հետ, որը կարող է հանգեցնել շաքարախտի, սրտի հիվանդությունների եւ ցրված սկլերոզի: Նման սննդակարգի հետեւանքով օրգանիզմը սկսում է որպես էներգիայի աղբյուր ճարպային հյուսվածքներից ճարպաթթուների պաշարներն օգտագործել, ոչ թե գլյուկոզան:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է