• Latest news

Ճարպաթթուներով հարուստ սնունդը նվազեցնում է սրտային հիվանդների մահվան ռիսկը. հետազոտություն

29 հոկտեմբերի, 2020  13:44

Ճարպաթթուներով հարուստ սնունդը նվազեցնում է սրտային հիվանդների մահվան ռիսկը: Այս մասին ասվում է հետազոտության մեջ, որը հրապարակվել է Journal of the American College of Cardiology-ում:

Eurek Alert-ի հաղորդմամբ՝ խոսքն էյկոզապենտաենային թթվի (EPA) մասին է, որը պարունակվում է յուղոտ ձկան մեջ, եւ ալֆա-լինոլենային թթվի (ALA) մասին է, որը պարունակվում է ընկույզի մեջ:

Հետազոտությանը մասնակցել է 944 կամավոր, որոնք միոկարդի սուր կաթված են տարել ST սեգմենտի էլեւացիայով: Պացիենտներն արյան անալիզ են հանձնել հոսպիտալացման ժամանակ: Նրանց արյան մեջ սահմանել են ճարպաթթուների մակարդակը, ինչը թույլ է տվել սահմանել այդ միացությունների օգտագործման ցուցանիշները որոշակի շրջանի ընթացքում, որը նախորդել է սրտի կաթվածին:

Մասնագետները ցանկացել են հասկանալ՝ նվազում է արդյոք բարդացումների ռիսկը 3-ամյա հսկողության շրջանում մարդկանց մոտ, որոնց մոտ գրանցվել է արյան մեջ ճարպաթթուների ավելի բարձր մակարդակ սրտի կաթվածի պահին: Պարզվել է, որ պացիենտների մոտ, որոնց մոտ բարձր է եղել արյան մեջ ճարպաթթուների մակարդակը, մահվան ռիսկը ցածր է եղել: Նվազել է նաեւ կրկնակի հոսպիտալացման հավանականությունը:  

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է