• Latest news

Ո՞ր մթերքները չպետք է օգտագործել հակաբիոտիկներ ընդունելիս

13 դեկտեմբերի, 2020  11:19

Որոշ սննդամթերքներ եւ ըմպելիքներ կարող են բացասաբար ազդել հակաբիոտիկների արդյունավետության վրա, ուստի դրանք ընդունելիս խորհուրդ է տրվում հրաժարվել որոշ մթերքներից:

The Health Site պարբերականը պատմել է այդպիսի մի քանի մթերքի մասին:

Ալկոհոլ

Ալկոհոլի նույնիսկ չափավոր քանակությունը կարող է հակազդել հակաբիոտիկներին, եթե օգտագործել սպիրտային խմիչքը եւ հաբերը առնվազն 48 ժամ միջակայքում մեկը մյուսից հետո: Օրինակ, տինիդազոլ եւ մետրոնիդազոլ դեղամիջոցները կարող են առաջացնել գլխացավեր, հաճախակի կամ ոչ կանոնավոր սրտխփոց, ցավեր որովայնում, սրտխառնոց եւ փսխում, գլխապտույտ, եթե համադրվեն ալկոհոլի հետ:

Կաթնամթերք

Հակաբիոտիկները խորհուրդ չի տրվում խմել կաթով. պետք է օգտագործել միայն ջրով: Կաթնամթերքը, այդ թվում՝ կաթը, պանիրը, կարագը եւ յոգուրտը, կարող են ազդել դեղը յուրացնելու օրգանիզմի ունակության վրա: Խորհուրդ է տրվում օգտագործել կաթնամթերք հակաբիոտիկներն ընդունելուց հետո 3 ժամվա ընթացքում:

Մրգային հյութեր

Չի կարելի խմել հակաբիոտիկները մրգային հոյւթերով, հատկապես, թուրինջի հյութով, քանի որ դրանք կարող են խանգարել օրգանիզմին մասնատել դեղամիջոցն ու ճիշտ յուրացնել այն: Կալցիումով հարուստ ըմպելիքները, օրինակ, նարնջի հյութը, նույնպես նվազեցնում են որոշ հակաբիոտիկների արդյունավետությունը:

Շաքար եւ թթխմոր

Որոշ պացիենտների մոտ հակաբիոտիկների ընդունումը կարող է հանգեցնել սնկային վարակների: Ուստի խորհուրդ է տրվում խուսափել շաքարի եւ թթխմորի բարձր պարունակությամբ մթերքներից, որոնք նույնպես նպաստում են սնկային վարակների զարգացմանը:

Ի՞նչ է խորհուրդ տրվում ուտել

Համարվում է, որ հակաբիոտիկային բուժման ժամանակ սննդամթերքում կոկոսի յուղի ավելացումը կարող է օգնել նվազեցնել սնկային վարակի զարգացման ռիսկը՝ կապված հակաբիոտիկների հետ:

Հակաբիոտիկներով բուժման կուրսից հետո խորհուրդ է տրվում նաեւ օգտագործել մանրաթելերի բարձր պարունակությամբ մթերք, որը կօգնի վերականգնել աղիների առողջությունն ու նվազեցնել որոշ «վնասակար» բակտերիաների աճը:

Սակայն մանրաթելերը նաեւ կարող են դանդաղեցնել նյութափոխանակությունն ու հակաբիոտիկների յուրացումը, ուստի խորհուրդ է տրվում օգտագործել մանրաթելերը ոչ թե բուժման ժամանակ, այլ դրանից հետո: Այդպիսի մթերքներից են ցորենի եւ վարսակի թեփը, ամբողջահատիկ մթերքը (շիլաներ, ամբողջահատիկ հաց, շագանակագույն բրինձ), ընկուզեղեն, սերմեր, ընդեղեն, ոսպ, հատապտուղներ, բրոկոլի, ոլոռ, բանան, արտիշոկներ եւ այլն:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է