Օլեինաթթուն կարող է նվազեցնել վտանգավոր հիվանդության զարգացման ռիսկը: Այս մասին հայտնում են ԱՄՆ Յելի համալսարանի գիտնականները:
EurekAlert-ի հաղորդմամբ՝ մասնագետները պարզել են, որ ցրված սկլերոզով պացիենտների մոտ բացակայում է օլեինաթթվի նորմալ մակարդակը: Այն պարունակվում է մսի, յուղի, պանրի, ընկույզի, արեւածաղկի սերմերի, ձվի, մակարոնի, կաթի, ձիթապտղի եւ ավոկադոյի մեջ: Այդ թթվի պակասը հանգեցնում է մետաբոլիկ սենսորների կորստի, որոնք ակտիվացնում են T-բջիջները:
Երբ հետազոտողները օլեինաթթու են ներարկել ցրված սկլերոզով պացիենտներին, կարգավորող T-բջիջների մակարդակը բարձրացել է: Գիտնականների խոսքով՝ առանց կարգավորող T-բջիջների գործողության ճնշման իմունային համակարգը կարող է հարձակվել կենտրոնական նյարդային համակարգի առողջ բջիջների վրա:
Գիտնականները կարծում են, որ սննդի մեջ օլեինաթթվի օգտագործումը կարող է նվազեցնել այդ վտանգավոր աուտոիմուն հիվանդության զարգացման ռիսկը՝ չնայած նրան, որ դա անհրաժեշտ է հաստատել հետագա հետազոտություններում:
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր