• Latest news

Ո՞ւմ համար է վտանգավոր օմեգա-3 ճարպաթթուներ օգտագործելը 

29 ապրիլի, 2021  23:28

Oմեգա-3 ճարպաթթուներ օգտագործելը կարող է վտանգավոր լինել  մի խումբ մարդկանց համար, պնդում են ամերիկացիգիտնականները, որոնց հետազոտության արդյունքները հրապարակվել է European Heart Journal — Cardiovascular Pharmacotherapy ամսագրում:

Ձկան յուղը սովորաբար նշանակում են սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը նվազեցնելու համար, սակայն, գիտնականների խոսքով, որոշ պացիենտների կարող է սադրել թարթող առիթմիա:

Գիտնականների տվյալներով՝ մարդկանց համար, որոնց մոտ արյան մեջ լիպիդների բարձր մակարդակ է, օմեգա-3 չհագեցած ճարպաթթուները կարող են հանգեցնել նախասրտերի դեֆիբրիլյացիայի:

Ըստ վիճակագրության՝  այդ հիվանդություններով մարդկանց մոտ 5 անգամ մեծ է կաթվածի ռիսկը:

Հետազոտության համար մասնագետները 2-7,4 տարի հետեւել են 50 277 պացիենտի, որոնք ստացել են ձկան յուղ կամ պլացեբո: Սննդային հավելումներում օմեգա-3-ը տատանվել է: Այդպիսով, գիտնականներին հաջողվել է հաստատել միանշանակ կապը այդ հավելումի եւ առիթմիայի զարգացման միջ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է