• Latest news

Աղցանի համար ի՞նչ լցոներ է խորհուրդ տրվում օգտագործել ամռանը

12 հունիսի, 2021  22:23

Ի՞նչ լցոններ արժե օգտագործել ամռանը աղցանների համար։ Որքա՞ն երկար կարելի է պահել աղցանները։ Այս մասին խորհուրդներով կիսվել է բժիշկ-սննդաբան, գաստրոէնտերոլոգ, խոհարար-բլոգեր Նուրիա Դիանովան։

Ինչպես տեղեկացնում է Ria.ru-ն, բանջարեղենային եւ մրգային աղցաններում որպես լցոն կարելի է օգտագործել թթվասեր առողջության համար վնասակար մայոնեզի փոխարեն։

«Եթե համեմատենք մայոնեզն ու թթվասերը, ցանկացած, անգամ քսան տոկոսանոց թթվասերը շահեկան է թեթեւ մայոնեզի համեմատ. այն բնական է, դրանում կոնսերվանտներ չկան։ Դրան պարզապես կարելի է ավելացնել ինչ-որ կանաչիներ համի համար։ Մրգային աղցանը նույնպես ավելի մեղմ կլինի, եթե այն լցոնվի թթվասերով կամ յոգուրտով, թեթեւ ջրիկ կաթնաշոռով, դա սիրալիրություն կլինի առողջության հանդեպ»,- ասել է Դիանովան։

Շատերը  աղցանները սիրում են բուսայուղով, եւ դա, մասնագետի կարծիքով, հիանալի տարբերակ է։ Նա խորհուրդ է տվել վերցնել հոտավետ, չզտված ձեթեր, որոնցում կան E եւ A վիտամիններ, եւ չսահմանափակվել միայն արեւածաղկի ձեթով, այլ օգտագործել նաեւ այլ բնական ձեթեր, չէ՞ որ դրանցից շատերը եզակի հատկություններ ունեն։

«Ձեթերը շատ են. կարելի է վերցնել ընկույզի, խաղողի կորիզի ձեթ։ Դդմի ձեթը «ռումբ» է տղամարդկանց համար, այն օգտակար է շագանակագեղձի համար։  Վուշի ձեթը ռուսական սուպերմթերք է»,- շարունակել է Դիանովան։

Աղցանները պետք է պատրաստել այնքան, որքան կարելի է ուտել մեկ անգամ ընդունելու համար, խորհուրդ է տալիս բժիշկը։ Նրա խոսքով՝ լցոնված կերակրի պահպանման ժամկետը շատ կարճ է, բայց մաքրված բանջարեղեններն առանց լցոնի էլ երկար պահել չի կարելի։

«Թթվասերով աղցանի պահպանման ժամկետն սպառվում է ակնթարթորեն, որովհետեւ դա կաթնաթթվային մթերք է։ Բուսայուղը, գուցե, մի փոքր ավելի, բայց ցանկացած աղցանում հյութ է արտադրվում, եւ ահա դա ստեղծում է լրացուցիչ ռիսկ մանրէների ակնթարթային  աճի համար։ Շատ բանջարեղեն մի մաքրեք, մաքրված բանջարեղենները նույնպես արագ պատվում են մանրէներով։ Աղցանը պահելը միշտ վարակվելու ռիսկ է պարունակում»,- նախազգուշացրել է Դիանովան։

Նրա խոսքով՝ չարժե աղցանը պահել սառնարանում, քանի որ որոշ մանրէներ, որոնք բազմանում են հում բանջարեղեններում, նախընտրում են հենց այդ ջերմաստիճանը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է