• Latest news

Ո՞ր մթերքները պետք է բացառել սննդակարգից հետքովիդային համախտանիշի դեպքում

21 սեպտեմբերի, 2021  17:25

Ո՞ր մթերքները պետք է բացառել սննդակարգից հետքովիդային համախտանիշի դեպքում։ Այս մասին իր կարծիքն է հայտնել բժշկական գիտությունների դոկտոր, Սամարայի սննդաբանության եւ դիետոթերապիայի գիտահետազոտական ​​ինստիտուտի տնօրեն Միխայիլ Գինզբուրգը:

Նրա խոսքով՝ տվյալ համախտանիշն իրենից ներկայացնում է բորբոքային ակտիվության բարձրացում, այդ առումով պացիենտներին խորհուրդ է տրվում հակաբորբոքային դիետա պահել։

«Անհրաժեշտության դեպքում պետք է բացառել շաքարավազը եւ բարձր գլիկեմիկ ինդեքս ունեցող սննդամթերքը, այսինքն՝ մաղած ալյուրից, կարտոֆիլից, բրնձից պատրաստված արտադրանքը: Նաեւ արմավենու, արեւածաղկի, եգիպտացորենի, սոյայի յուղի, մարգարինի, կարմիր մսի եւ դրանից ստացված արտադրանքը, երշիկեղենը»,-Ura.ru-ին ասել է Գինզբուրգը։

«Ավելացնում ենք Օմեգա-3-ը եւ ճարպաթթուներով հարուստ սնունդը` սա ճարպային ծովային ձուկ, կտավատի եւ ձիթապտղի յուղ («Օմեգա -9»): Մենք ավելացնում ենք ավելի շատ բանջարեղեն, հատապտուղներ, դեղաբույսեր եւ ոչ շատ քաղցր պտուղներ, խմորված կաթնային ըմպելիքներ, առանց շաքարի եւ բարդ ածխաջրեր ՝ հնդկացորեն, վարսակի ալյուր, թեփի հաց », - նշել է մասնագետը:

Երբ ասում են հետքոիդային համախտանիշ, փորձագետները նկատի ունեն մի շարք ախտանիշներ, որոնք մարդու մոտ պահպանվում են ապաքինումից հետո որոշ ժամանակ: Դրանք են՝ գլխացավեր, թուլություն, հիշողության թուլացում եւ մի շարք այլ խնդիրներ։    

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է