• Latest news

Ինչպե՞ս նվազեցնել կարմիր մսի վնասը

26 սեպտեմբերի, 2021  18:06

Ռոզմարինում, կանաչ թեյի եւ ճապոնական ռենտորիայի մեջ պարունակվող նյութերը կարող են փոխարինել քաղցկեղածին նիտրիտները, որոնք ավելացվում են որպես կարմիր մսից ստացված մշակված մթերքում կոնսերվանտներ: Այդ մասին հաղորդվում է հետազոտությունում, որի արդյունքները հրապարակվել են Molecular Nutrition and Food Research պարբերականում:

PHYTOME նախագիծն ուղղված է նորարարական մսամթերքի ստեղծմանը, որոնցում սննդային հավելման նիտրիտը փոխարինված է բնական միացություններով, որոնք ստացվում են մրգերից ու բանջարեղենից: Դրանք կենսաբանական ակտիվ միացություններ են, որոնք նաեւ կոչվում են ֆիտոքիմիական նյութեր, որոնք նպաստում են աղիների առողջության բարելավմանն ու նվազեցնում կոլոռեկտալ քաղցկեղի առաջացման վտանգը:

Հետազոտության շրջանակում գիտնականներն ավելացրել են երշիկեղենում եւ ապխտած մսում, ինչպես նաեւ եւփված ու շոգեխաշած կարմիր մսի մեջ տարբեր բույսերի ու դրանց խառնուրդների բնական էքստրակտներ:

Պարզվել է, որ նիտրիտների առավել արդյունավետ փոխարինիչները կարող են դառնալ նյութերը, որոնք պարունակվում են ռոզմարինում եւ կանաչ թեյի մեջ, ինչպես նաեւ ռեսվերառրոլը՝ Reynoutria japonica (ճապոնական ռենտորիա) էքսրտակտը:

Հետազոտության ընթացքում գիտնականները վերլուծել են մասնակիցների կղանքում նիտրիտների պարունակությունը. մասնակիցները բաժանված էին երեք խմբի՝ նրանք, ովքեր օգտագործում էին երշիկեղեն, ապխտած միս եւ ավանդական ձեւով մշակված կարմիր միս; PHYTOME նորարարական տեխնոլոգիայով պատրաստված միս, եւ նրանք, ովքեր սննդի մեջ օգտագործում էին սպիտակ միս: Հետազոտողները հայտնաբերել են, որ երկրորդ խմբում նիտրիների մակարդակը շատ ավելի ցածր է, քան առաջինում, եւ գրեթե նույնը, ինչպես երրորդում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել