• Latest news

Ո՞ր մթերքները կարող են օգնել ավելի արագ ապաքինվել COVID-19-ից հետո

27 սեպտեմբերի, 2021  20:40

COVID-19 կորոնավիրուսային վարակից հետո շատ հիվանդներ բախվում են մի շարք տհաճ հետեւանքների, ինչպիսիք են հիշողության կորուստը, կենտրոնացումը, հոգնածությունը, մարսողական համակարգի հետ կապված խնդիրները, մազաթափությունը:
Ո՞ր մթերքները կարող են օգնել ավելի արագ ապաքինվել հիվանդությունից եւ հաղթահարել բացասական հետեւանքները:

Սննդաբան Քսենիա Չյորնայան խորհուրդ է տալիս, առաջին հերթին, ամենօրյա սննդակարգից հանել շաքարավազն ու սնձանը, ինչը խանգարելու է աղեստամոքսային տրակտի վերականգնմանը: Բացի այդ, անհրաժեշտ է նվազեցնել կաթնամթերքի եւ ֆերմենտացված կաթնամթերքի քանակը:

Աղիքային միկրոֆլորան կօգնի վերականգնել մանրաթելերով հարուստ մթերքները՝ բանջարեղենը, տերեւավոր կանաչին եւ հատապտուղները:

Քրտինքի եւ մարմնի տհաճ հոտը կորոնավիրուսային վարակի մեկ այլ տարածված հետեւանք է: Դա տեղի է ունենում օրգանիզմի դետոքսիկացման գործընթացների խախտումների պատճառով, որոնց արդյունքում սպիտակուցի, B եւ C խմբերի վիտամինների, երկաթի եւ ցինկի պակաս է զգացվում եւ մազերի, եղունգների եւ մաշկի հետ կապված խնդիրներ են առաջանում:

«Ինչպե՞ս կարող ենք դա վերականգնել: Կիտրոնով ջուր խմելով, եթե ձեր լորձաթաղանթը նորմալ վիճակում է: Բարձրորակ սպիտակուցների օգտագործումը, որը բարձրացնում է աղաթթվի մակարդակը, սնունդը մանրակրկիտ ծամելն է: <...> Ուստի հետեւեք, որպեսզի սննդի յուրաքանչյուր ընդունում բաղկացած լինի սպիտակուցից, մանրաթելից, եւ շատ լավ է, եթե դրանք մուգ կանաչ բանջարեղեն, կանաչեղեն լինել»,- ասաց բժիշկը:

Մասնագետը նաեւ խորհուրդ տվեց ուշադրություն դարձնել դեղաբույսերի վրա, որոնցից շատերը հակավիրուսային հատկություններ ունեն եւ օգնում են վերականգնել ստամոքսի թթվայնությունը, օրինակ՝ կալենդուլան, հազարաթերթիկը եւ եղեսպակը:

Երկաթի եւ վիտամին B12-ի պակասի դեպքում անհրաժեշտ է սննդակարգում ենթամթերքներ ներառել՝ լյարդ, լեզու, փորոքներ, սրտիկներ:

«Կոնցենտրացիայի եւ հիշողության վերականգնման համար որակյալ Օմեգա-3 ճարպեր են անհրաժեշտ: Ոչ միայն դրանք, այլեւ՝ վիտամին A: Այս նյութերը պարունակող սննդամթերքների շարքում են ձողաձկան լյարդը, յուղոտ ձուկը, ձուն, ենթամթերքները: Օմեգա-3 ճարպերի բուսական աղբյուրներն են բուսական, կտավատի յուղը»,- նշել է սննդաբանը:

Կորոնավիրուսային վարակից հետո խորհուրդ է տրվում սննդակարգում հակաբորբոքային ազդեցություն ունեցող սնունդ ներառել: Դրանք են, օրինակ, քրքումը, բանջարեղենը, կանաչեղենը եւ հատապտուղները:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է