• Latest news

Կարո՞ղ է արդյոք սպիտակ հացը շաքարախտի հանգեցնել

29 նոյեմբերի, 2021  20:29

Սպիտակ հացին պետք է աղանդերի պես վերաբերվել, եւ այն չպետք է անընդհատ օգտագործել։ Նման կարծիք է հայտնել սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան (Ռուսաստան)։

Մարդիկ, ովքեր ամեն օր սպիտակ հաց են ուտում, վտանգի են ենթարկում իրենց առողջությունը, ասում է նա, քանի որ «ամենօրյա օգտագործումը կարող է ինսուլինի դիմադրության, շաքարախտի եւ գիրության» հանգեցնել:

Ինչպես նշել է մասնագետը, սպիտակ ալյուրն օրգանիզմի վրա շաքարի նման է ազդում. դրանից ստացված մթերքներն արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի կտրուկ բարձրացման են հանգեցնում։ Սա էներգիայի ավելացման է առաջացնում, սակայն ենթաստամոքսային գեղձը գլյուկոզայի կոնցենտրացիայի ավելացմանն արձագանքում է ինսուլինի ինտենսիվ արտադրությամբ, եւ մարդն այդ վիճակում ուժի անկում եւ գրգռում է զգում:

Եթե ​​մարդը կանոնավոր կերպով սպիտակ ալյուրով հաց է ուտում, այդպիսի տատանումները կարող են նպաստել ինսուլինի դիմադրության զարգացմանը, որն իր հերթին 2-րդ տիպի շաքարախտի խթանիչ է համարվում:

Սննդաբանի խոսքով՝ սպիտակ հացը պետք է ուտել այնպես, ինչպես բարձր կալորիականությամբ աղանդերը, այսինքն՝ միայն երբեմն։ Արյան մեջ շաքարի մակարդակը կտրուկ բարձրացնող մթերքի հետ մեկտեղ պետք է ընկույզ, բանջարեղեն, սպիտակուցներ ուտել, որոնք դանդաղեցնում են գլյուկոզայի հոսքն արյան մեջ։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է