• Latest news

Ո՞ր մթերքներն են նվազեցնում սրտի կաթվածի վտանգը

20 հունվարի, 2022  09:45

Որոշ մթերքներ կարող են օգտակար լինել սրտանոթային համակարգի համար, դրանց օգտագործումը նվազեցնում է կաթվածի զարգացման ռիսկը։ Դրանք թվարկել է ննդաբան Լերա Լավսկին:

«ՌԻԱ Նովոստի»-ի փոխանցմամբ՝ աշխարհում մահացության ամենատարածված պատճառը սրտանոթային հիվանդություններն են, այդ պատճառով էլ արյան անոթների առողջության պահպանումը, արյան ճնշման եւ խոլեստերինի մակարդակի վերահսկումն այդքան կարեւոր են։

Մասնագետի խոսքով` արյան անոթների պատերն ամրացնելու համար անհրաժեշտ է վիտամին C օգտագործել: Ամենից շատ այն պարունակվում է մասուրի, թթու կաղամբի, սեւ հաղարջի եւ կիվիի մեջ, եւ այս բոլոր մթերքները խորհուրդ է տրվում ներառել սննդակարգում, եթե դրա համար հակացուցումներ չկան:

Բարձր խոլեստերինը նվազեցնելու համար խորհուրդ է տրվում ամեն օր հում սոխ եւ սխտոր, ինչպես նաև B խմբի վիտամիններ ուտել, որոնք առկա են հատիկաընդեղենի, ենթամթերքների եւ ամբողջական ալյուրից հացի ջեւ։

Լավսկին նաեւ խորհուրդ է տալիս շաբաթական առնվազն 3 անգամ կարմիր ձուկ, կտավատի սերմեր եւ սոճու ընկույզ ուտել: Նրա խոսքով՝ ոսկրային արգանակում առկա կոլագենն արյան անոթների պատերի կառուցվածքային տարր է, եւ անոթային համակարգի թուլությունը հաճախ կապված է դրա բացակայության հետ։

Ընկույզներում եւ սերմերում առկա մագնեզիումն օգնում է պահպանել արյան ճնշման նորմալ մակարդակը, ուստի խորհուրդ է տրվում սննդակարգում ներառել այս մթերքները՝ չմոռանալով դրանց բարձր կալորիականության մասին:


Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է