• Latest news

Ինչպիսի՞ սննդակարգն է նվազեցնում 2-րդ տիպի շաքարախտի վտանգը

12 ապրիլի, 2022  21:48

Բուսական ծագման մթերքների առատ օգտագործումը նվազեցնում է 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացման ռիսկը: Նման եզրակացության են հանգել Հարվարդի բժշկական դպրոցի գիտնականները։ Նոր հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Diabetologia ամսագրում։

Գիտնականները վերլուծել են 10684 մասնակիցների արյան պլազմայի եւ սննդակարգի նմուշները: Ինչպես պարզվել է, մարդիկ, ում մոտ 2-րդ տիպի շաքարախտ է ախտորոշվել փորձի ժամանակ, շատ ավելի քիչ առողջարար բուսական սնունդ էին ընդունում՝ այն մասնակիցների համեմատ, որոնց մոտ դիաբետ չի առաջացել:

Բացի այդ, առաջին խումբն ավելի բարձր մարմնի զանգվածի միջին ինդեքս ուներ, նրանք հակված էին արյան ճնշման եւ խոլեստերինի բարձր մակարդակի եւ ֆիզիկապես պակաս ակտիվ էին:

Հետազոտողները նաեւ պարզել են, որ որոշ մետաբոլիտների (տրիգոնելինի, հիպուրաթթվի, իզոլեյցինի, տրիացիլգլիցերինի) մակարդակների շտգրտման ժամանակ 2-րդ տիպի շաքարախտի եւ բուսական սննդակարգի միջեւ կապը թուլանում է: Մասնագետների կարծիքով՝ դա կարող է վկայել այն մասին, որ մետաբոլիտներն առանցքային դեր են խաղում այս փոխազդեցության մեջ: Օրինակ՝ տրիգոնելինը, որը պարունակվում է սուրճի մեջ, կենդանիների վրա արված փորձերում բարենպաստ ազդեցություն է ցույց ինսուլինի նկատմամբ դիմադրության վրա:


Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է