• Latest news

Անանասի հինգ անսպասելի հատկություն

13 մայիսի, 2022  16:44

Անանասը պաշտպանում է չմարսելուց եւ մրսածությունից, խոչընդոտում է կնճիռների եւ կապտուկների առաջացմանը։ Բացի այդ, անանասն օգնում է պայքարել ճոճվելուց առաջացող սրտխառնոցի դեմ, Москве 24-ին ասել է կենսաբանական գիտությունների թեկնածու Ալեքսանդր Միրոշնիկովը։

Մասնագետը հատկապես խորհուրդ է տվել անանասն օգտագործել խորովածի հետ։ Բանն այն է, որ մերձարեւադարձային այս մրգի մեջ պարունակվում է բրոմելաին ֆերմենտը, որը աղեստամոքսային տրակտում հայտնվելով՝ լուծում է սպիտակուցն ու ճարպը, բարելավում մարսողության պրոցեսը, նշել է փորձագետը։

«Գարնանը եւ աշնանը բոլորը բնության գրկում խորոված են պատրաստում, կուշտ ուտում եւ հետո տառապում չմարսելուց։ Հաբեր, ֆերմենտներ օգտագործելու կարիք չկա, պարզապես անանաս կերեք, եւ մարսողության հետ խնդիրներ չեք ունենա»,- ասել է նուտրիցիոլոգը։

Անանաս կարելի է ուտել նաեւ տրանսպորտում առաջացող սրտխառնոցի դեմ պայքարելու համար, շարունակել է փորձագետը։ «Եթե մենք թթու անանաս ենք ուտում, ապա այդ թթվությունը մեր ուղեղն «անջատում» է սրտխառնոցից, եւ մեր սիրտն այլեւս չի խառնում։ Ավելի լավ է այն ուտել ոչ թե տրանսպորտ նստելուց առաջ, այլ երբ սկսում եք սրտխառնոց զգալ»,- ասել է Միրոշնիկովը։

Անանասը նաեւ C վիտամինի մեկ օրվա նորմայի 15 եւ կայծքարի 200 տոկոսն է պարունակում։ Այս նյութերն, ըստ փորձագետի, օգնում են պայքարել կնճիռների դեմ։

Փորձագետը ընդգծել է, որ անանասն արդյունավետ է նաեւ պիգմենտների դեմ պայքարում։

«Ավելի շատ արտադրվող կոլագենը կխանգարի ուլտրամանուշակագույն ճառագայթներին»,- նշել է նա։

Մասնագետն ավելացրել է, որ անանասի մեջ պարունակվող C վիտամինն օգնում է պաշտպանվել մրսածությունից։

«2014թ. հետազոտությունները ցույց են տվել, որ շատ անանաս ուտող երեխաները գրեթե մրսածության հիվանդություններ չեն ունենում։ Այսինքն՝ գրիպ, նշիկաբորբ, ռոտավիրուսային վարակ. այս բոլորով երեխաները գրեթե չեն հիվանդնաում»,- ասել է Միրոշնիկովը։

Միեւնույն ժամանակ, C վիտամինն ամրացնում է անոթները եւ խոչընդոտում կապտուկների առաջացմանը։ Ընդ որում՝ նա առասպել է անվանել տարածված այն կարծիքը, թե անանասն օգնում է հալեցնել ճարպերը։      

«Բանն այն է, որ բրոմելաինին սկզբում վերագրում էին ճարպի հալեցնող հատկություններ։ Հետո մեծ քանակությամբ հետազոտություններ կատարվեցին, որոնք ցույց տվեցին, որ այդ նյութը նման հատկություն չունի»,- ասել է Միրոշնիկովը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է