• Latest news

Ինչո՞վ է վտանգավոր լոլիկը

19 մայիսի, 2022  19:36

Լոլիկը օգտակար հատկություններ ունի, բայց որոշ մարդիկ պետք է սահմանափակեն դրա օգտագործումն իրենց կերակրաբաժնում, Sputnik ռադիոյի հարցազրույցում նախազգուշացրել է բժշկական գիտությունների թեկնածու, բժիշկ-սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան։

Սննդաբանն ընդգծել է, որ խակ պտուղները կարող են այնպիսի վտանգավոր նյութ պարունակել, ինչպիսին սոլանինն է։

«Լոլիկն օգտակար է, բայց այն պատկանում է մորմազգիների ընտանիքին եւ կարող է սոլանին (բուսական թույն) պարունակել, ուստի պետք է ուտել միայն հասուն պտուղները»,- ասել է Սոլոմատինան։

Լոլիկը պարունակում է նաեւ այլ վնասակար նյութեր։ Սննդաբանը նշել է, որ մթերքի այդ «մութ» կողմը միշտ պետք է հաշվի առնեն որոշակի հիվանդություններ (ստամոքսի խոց, գաստրիտ եւ ենթաստամոքսային գեղձի բորբոքում) ունեցող մարդիկ։

«Եթե   լոլիկի մեջ կոշտ, հատկապես դեղին երակները շատ են, ապա պարզ է, որ այն հարուստ է նիտրատներով»,- ասել է մասնագետը։

Նա նաեւ նախազգուշացրել է, որ նիտրատները մարդու օրգանիզմում վերածվում են վտանգավոր նիտրիտների եւ կարող են խախտել բջջային շնչառությունը, հեմոգլոբինը դարձնել ոչ ակտիվ, թթվածին չփոխանցող։

Լոլիկը պետք է զգույշ օգտագործեն նրանք, ովքեր տառապում են խոցային հիվանդությամբ, գաստրիտով, ենթաստամոքսային գեղձի բորբոքմամբ, միզաքարային հիվանդությամբ։ Միջին նորմը օրական երեք լոլիկն է, բայց ամեն ինչ կախված է  նաեւ մարդու վիճակից, ավելացրել է Սոլոմատինան։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է