• Latest news

Ինչո՞վ է ազնվամորու մուրաբան վտանգավոր օրգանիզմի համար

17 օգոստոսի, 2022  21:32

Ազնվամորու մուրաբան կարող է վնաս հասցենլ օրգանիզմին՝ շաքարի բարձր պարունակության պատճառով, «Մոսկվա 24»-ին ասել է սննդաբան, բժշկական գիտությունների դոկտոր Մարգարիտա Կորոլյովան։

Մասնագետի խոսքով՝ ցուրտ սեզոնին ազնվամորու մուրաբայի հաճախակի օգտագործման դեպքում տուժում են ոչ միայն ատամները, այլեւ աղեստամոքսային տրակտը։ «Ազնվամորու մեջ պարունակվող վիտամինները կփոխհատուցվեն նեգատիվի աստիճանով, որը շաքարը կարող է առաջացնել հիվանդության ժամանակ»,- նախազգուշացնում է նա:

Սննդաբանի խոսքով՝ մարդն իրեն կարող է ավելի լավ զգալ սուր շնչառական վիրուսային վարակի ֆոնին, բայց, միեւնույն ժամանակ, ազնվամորու մուրաբան կարող է վատթարացնել աղիների միկրոբիոմի վիճակը, որտեղ կսկսեն կանդիդալ գործոնները դրսեւորվել։ Այսինքն՝ կավելանա բակտերիաների քանակը սնկերի տեսքով, որոնք քաղցր շատ են սիրում։ Կմեծանա ախտածին ֆլորան, ինչը վնաս է առողջությանն ու իմունիտետին։

Բացի այդ, մուրաբան բարձր ածխաջրածնային մթերք է, որը ցուցված է ոչ բոլորին, շարունակում է սննդաբանը։

Մասնագետը խորհուրդ է տվել սեզոնին առանց շաքարի ազնվամորի ուտել, ինչպես նաեւ սառեցնել եւ ուտել այն ցուրտ սեզոնին։ Այդպես, հատապտուղներն ավելի շատ սննդանյութեր են պահպանում։

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է