• Latest news

Ձիթապտղի յուղի օգտագործումը նվազեցնում է տկարամտությունից մահվան վտանգը. հետազոտություն

20 մայիսի, 2024  22:04

Եթե ​​ձիթապտղի յուղը կանոնավոր օգտագործվի, դա կկանխի դեմենցիայից՝ տկարամտությունից մահը: Նման եզրակացության են հանգել 90 հազար մարդու տվյալները վերջին 30 տարվա ընթացքում ուսումնասիրած գիտնականները: Համապարփակ ուսումնասիրության մասին պատմել է JAMA Network Open գիտահանրամատչելի հանդեսը:

Հետազոտությունը, ըստ Planet Today-ի, ցույց է տվել մի ուշագրավ օրինաչափություն. օրական ընդամենը 7 գրամ ձիթապտղի յուղը կարող է նվազեցնել այս նենգ հիվանդությունից՝ դեմենցիայից վաղաժամ մահանալու վտանգը: Նույն արդյունքին է հանգում մայոնեզը կամ մարգարինը կարագով փոխարինելը։

Կես ճաշի գդալից փոքր-ինչ ավելի ձիթապտղի յուղի օրական չափաբաժինն ընդունակ է 28 տոկոսով նվազեցնելու նման ռիսկերը: Օրական մոտ 5 գրամով մայոնեզին կամ մարգարինին փոխարինած ձիթայուղը 8-14%-ով նվազեցնում է մահվան հավանականությունը։ Այս վիճակագրությունում հաշվի չեն առնվել մարդու սննդակարգը և ուտելու սովորությունները։

Հետազոտության հեղինակներն ամփոփում են, որ ձիթայուղի օգտագործման և տկարամտության միջև պատճառահետևանքային կապը դեռևս լիովին պարզ չէ, սակայն դրա ազդեցությունն իրականում ակնառու է:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է