• Latest news

Շաքարի օգտագործման կրճատումը կարող է իջեցնել կենսաբանական տարիքը

14 օգոստոսի, 2024  08:40

Սան Ֆրանցիսկոյի Կալիֆոռնիական համալսարանի գիտնականները կապ են հայտնաբերել շաքարի քիչ օգտագործման եւ կենսաբանական տարիքի իջեցման միջեւ, տեղեկացրել է EurekAlert գիտական պարբերականը։

Գիտնականներն ուսումնասիրել են, թե ինչպես են առողջ սննդի երեք տարբեր ցուցանիշներ ազդում «էպիգենետիկ ժամացույցի» վրա։ Կենսաքիմիական  թեստը թույլ է տվել որոշել առողջական վիճակը եւ կյանքի տեւողությունը եւ հայտնաբերել, որ որքան մարդիկ ավելի լավ սնվեն, այնքան երիտասարդ տեսք կունենան նրանց բջիջները, գրել է «Գիտական Ռուսաստան» պորտալը։

«Դիետաները, որոնք մենք ուսումնասիրել ենք, համապատասխանում են գոյություն ունեցող հրահանգներին հիվանդությունների կանխման եւ առողջության ամրապնդման վերաբերյալ եւ ընդգծում են հակաօքսիդանտային եւ հակաբորբոքային սննդարար նյութերի արդյունավետությունը»,- ասում է հետազոտության առաջին հեղինակ Դորոթի Չիուն։ Հետազոտությունը հրապարակվել է JAMA Network Open ամսագրում։

Հետազոտությունը առաջիններից մեկն է, որը ցույց է տալիս կապը շաքարի ավելացման եւ էպիգենետիկ ծերացման միջեւ, եւ առաջիննն է, որն ուսումնասիրել է այդ կապը միջին տարիքի կանանց հետերոգեն խմբում, ինչպես սեւամորթ, այնպես էլ սպիտակամորթ։

Աշխատանքն օգնում է խորացնել այն ընկալումը, որ շաքարը կործանարար ազդեցություն է ունենում առողջության վրա։ «Մենք գիտեինք շաքարի վատ ազդեցության մասին առողջության վրա։ Հիմա մենք գիտենք, որ դա նպաստում է էպիգենետիկ ծերացմանը եւ կրճատում կյանքի տեւողությունը»,- ավելացրել է հետազոտության համահեղինակ Էլիսա Էպելը (UCSF-ի հոգեբանության ամբիոնի պրոֆեսոր)։

Հետազոտությանը մասնակցած կանայք տեղեկացրել են, որ միջինն օրական օգտագործում են 61,5 գրամ ավելացված շաքար։ Կաթնային շոկոլադի մեկ սալիկի մեջ պարունակվում է 25 գրամ շաքար, կոլայի մեկ շշում՝ 39 գրամ։ ԱՄՆ սննդամթերքների եւ դեղամիջոցների վերահսկման վարչությունը խորհուրդ է տալիս չօգտագործել օրական 50 գրամից ավելի շաքար։

Գիտնականներն ուսումնասիրել են սնվելու մասին 342 կանանց գրառումները, որոնց միջին տարիքը 39-ն է եղել։ Հետո նրանք համեմատել են նրանց կերակրաբաժինը էպիգենետիկ ժամացույցի ցուցանիշների հետ, որոնք ստացվել են նրանց թքից։

Գիտնականները գնահատել են կանանց միջերկրածովյան տեսակի կերակրաբաժինը, որը հարուստ է հակաբորբոքային եւ հակաօքսիդանտ մթերքներով, հետո դիետայի հետ, որը կապված է քրոնիկական հիվանդությունների ավելի ցածր ռիսկի հետ։

Ի վերջո, նրանք ուսումնասիրել են կանանց կերակրացանկը «Սննդարար նյութերի էպիգենետիկ ինդեքս» (ENI)  ցուցանիշով, որը հիմնված է սննդարար նյութերի վրա՝ հիմնված հակաօքսիդանտների կամ հակաբորբոքային պրոցեսների վրա։ Դրանց թվին են պատկանում А, С, В12 եւ Е վիտամինները, ֆոլատները, սելենը, մագնիումը, սննդարար նյութերը եւ իզոֆլավոնները։

Դիետաներից յուրաքանչյուրին հետեւելը կապված է եղել ավելի ցածր էպիգենետիկ տարիքի հետ, ընդ որում՝ միջերկրածովյան դիետան ամենաուժեղ կապն է ունեցել։ Հետազոտողները հայտնաբերել են, որ շաքարի ավելացմամբ մթերքների օգտագործումը կապված է եղել կենսաբանական ծերացման արագացման հետ անգամ առող սննդի առկայության դեպքում։

Հաշվի առնելով, որ այս էպիգենետիկ օրինաչափությունները, հավանաբար, շրջելի են, կարող է պարզվել, որ 10 գրամ շաքարից հրաժարումը կենսաբանական ժամացույցը հետ կշրջի 2,4 ամսով, ասել է հետազոտության համահեղինակ Բարբարա Լարայան։

Ուշադրության սեւեռումը կարեւոր սննդարար նյութերի բարձր պարունակությամբ եւ շաքարի ցածր մթերքների վրա կարող է մարդկանց մոտիվացիայի նոր միջոց դառնալ դիետոլոգիայի համար։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է