Վնասակար է արդյոք կծու սնունդը։ Այս հարցը հուզում է սուր եւ քաղցր ուտեստներ սիրող շատ մարդկանց։ Դրա պատասխանը NEWS.am Medicine-ի թղթակիցը փորձել է ստանալ գաստրոէնտերոլոգ Հայկ Մանասյանից։
Մասնագետի խոսքով՝ ցանկացած սնունդ կարող է օգտակար լինել։ Պարզապես պետք է իմանալ չափը։ Իհարկե ոչ բոլորին է կարելի կծու ուտել։ Եթե մարդը ինչ-ինչ հիվանդություններ ունի (գաստրիտ կամ խոց) կամ անգամ ուղղակի դրանց հակում ունի, ցանկալի է չչարաշահել կծուն։ Այն մասին, թե կոնկրետ Ձեզ կարելի է ուտել կծու, թե ոչ, պետք է ասի Ձեր բուժող բժիշկը։
Սակայն եթե սննդում կծու օգտագործելու որեւէ հակացուցում չկա, ապա կծուն չափավոր քանակով իհարկե կարող է նաեւ օգտակար լինել։ Ինչպես նշել է գաստրոէնտերոլոգը, փոքր քանակությամբ կծուն ախորժակ է գրգռում եւ նպաստում է մարսողությանը (ինչն, ի միջի այլոց, կարեւոր է նիհարել ցանկացողների համար)։
Ավելին՝ կծու ուտելիքի չափավոր քանակը կարող է օգտակար լինել արշավների ժամանակ, եթե ուտելիքը պատրաստված է ոչ այնքան հիգիենիկ պայմաններում։ Կծուն կգրգռի ստամոքսը, ինչի արդյունքում թթվայնությունը կբարձրանա, որը կմաքրի սնունդը եւ կնվազեցնի թունավորման ռիսկը։
Որոշ մասնագետները նշում են, որ կծու սնունդը բարելավում է արյան շրջանառությունը, լայնացնում անոթները, իջեցնում ճնշումը եւ անգամ օգնում պայքարել սթրեսի դեմ։
Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում
ամիս
շաբաթ
օր