Քաղցկեղի դեպքերի համարյա կեսը կարելի է կանխել

23:49   27 նոյեմբերի, 2017

Ուռուցքային հիվանդությունների մոտ 42 տոկոսը եւ քաղցկեղի հետեւանքով մահվան դեպքերի 45 տոկոսը կապված են ռիսկի գործոնների հետ, որոնք հնարավոր էր կանխել եւ, հետեւաբար, խուսափել ուռուցքի առաջացումից: Այդպիսի տվյալներ են հրապարակել Ամերիկյան ուռուցքաբանության ընկերության փորձագետները  The Cancer Journal for Clinicians-ում:

Մասնագետները հաշվարկել են 30 եւ ավելի տարիք ունեցող մեծահասակների կենսակերպի որոշակի գործոնների ազդեցության քանակն ու աստիճանը, որոնք նպաստել են ուռուցքների 26 տարբեր տեսակների զարգացմանը:

Մասնագետները ռիսկի գործոններ են համարել.

Մասնագետները վերլուծել են ԱՄՆ Հիվանդությունների վերահսկաման ու կանխարգելման կենտրոնից եւ Քաղցկեղի ազգային ինստիտուտից ստացված տվյալները եւ հանգել այն եզրակացության, որ 2017-ի արդյունքների համաձայն՝ երկրում կհայտնաբերվեն ուռուցքային հիվանդությունների ավելի քան 1,6 միլիոն եւ քաղցկեղից մահվան 600 000 նոր դեպքեր:

Հետազոտության հեղինակները վերլուծել են ռիսկի յուրաքանչյուր գործոնի ազդեցությունը քաղցկեղի դեպքերի ընդհանուր թվի եւ մահացության ցուցանիշների վրա: Ծխելը գլխավորել է այդ ցուցակը:

Բացի այդ, գիտնականները դիտարկել են քաղցկեղի 26 տեսակները, որպեսզի պարզեն, թե դրանցից որոնք են ավելի շատ կապված կենսակերպի գործոնների հետ: Նրանք հայտնաբերել են, որ քաղցկեղի 26 տեսակներից 15-ի դեպքում հիվանդացության այն դեպքերը, որոնք կարելի էր ռիսկի գործոնների նվազեցմամբ  կանխարգելել՝ կազմում են ավելի քան 50 տոկոս:

Այսպես, ռիսկի գործոններով պայմանավորված  ուռուցքային հիվանդությունների քանակը արգանդի պարանոցի քաղցկեղի եւ  Կապոշի սարկոմայի դեպքում տատանվել է մինչեւ 100 տոկոս, իսկ ձվարանների քաղցկեղի դեպքում՝ մինչեւ 4,3 տոկոս: Մելանոմայի, թոքերի, կոկորդի եւ բերանի խոռոչի քաղցկեղի դեպքերի ավելի քան 75 տոկոսը նույնպես կարելի էր կանխարգելել ռիսկի գործոնների նվազեցմամբ:

Հետազոտության մեջ հանգամանալից նկարագրվում է, թե քաղցկեղի որ տեսակի դեպքում ռիսկի գործոնն ինչ աստիճանով է ազդել

Ծխելը.

Ավելորդ քաշը.

Ալկոհոլի օգտագործումը

Առանց միրգ-բանջարեղենի սննդակարգը.

ՄՊՎ վարակը.



© NEWS.am Medicine