Ավոկադո եւ կինոա․ որն է «խոհարարական» հանրահայտ դուետի գաղտնիքը

23:45   19 նոյեմբերի, 2018

Վերջին տարիներին աճում է ավոկադոյի եւ կինոայի ժողովրդականությունը։ Պատահական չէ, որ դրանք խոհարարության մեջ լայնորեն գործածվող մթերքներ են։ Ո՞րն է դրանց գաղտնիքը։

Ավոկադոյի մեջ 30 տոկոս ճարպ, 2 տոկոս պրոտեին եւ մոխրանյութ, կալցիում եւ ֆոսֆոր, А, В1, В6, ЗЗ եւ К վիտամիններ կան։ Սրանց շնորհիվ ավոկադոն անփոխարինելի մթերք է, որն օգտագործվում է աղեստամոքսային տրակտի հիվանդությունների, հիպերտոնիայի, աթերոսկլերոզի եւ շաքարախտի բուժման համար։

Կինոան հին ծագում ունի եւ եղել է հնդկացիների ամենակարեւոր սննդատեսակներից մեկը, ինկերն այն «ոսկե ցորեն» են անվանել։

Կինոան պարունակում է սպիտակուցներ, ճարպեր ածխաջրեր, բջջանք, А, С, Е, ինչպես նաեւ В խմբի վիտամիններ։ Այս հացահատիկային կուլտուրան կալիումի, կալցիումի, մագնեզիումի, ցինկի, երկաթի, ֆոսֆորի աղբյուր է։

Կինոան ավելի շատ սպիտակուց է պարունակում, քան ցանկացած հացահատիկ։ Նրա մեջ երկաթը երկու անգամ ավելի շատ է, քան ցորենի մեջ, իսկ ֆոսֆորը երեք անգամ գերազանցում է բարձր որակի բրնձի մեջ դրա պարունակությանը։

Համարվում է, որ կինոան ամրացնում է ոսկորները եւ օգտակար է շաքարախտով, սրտի եւ հիպերտոնիկ հիվանդների համար։



© NEWS.am Medicine