Գիտնականները վիտամին D-ի գենետիկորեն ձեւափոխված աղբյուր են ստեղծել

20:23   24 մայիսի, 2022

Բրիտանացի գիտնականները գենոմի խմբագրման գործընթացն օգտագործել են լոլիկի մեջ վիտամին D-ի նոր աղբյուր ստեղծելու համար:

Վիտամին D3-ի քանակը, որը վիտամին D-ի հիմնական ձեւերից մեկն է, գենետիկորեն խմբագրված լոլիկների մեջ հավասար է երկու միջին չափի ձվի կամ մոտ երկու ճաշի գդալ թունայի, ասվում է երկուշաբթի Nature Plants ամսագրում հրապարակված հետազոտության մեջ:

Սակայն նշվում է, որ գենետիկորեն ձեւափոխված լոլիկը չի մշակվել կոմերցիոն օգտագործման համար, եւ դեռ հայտնի չէ, թե ինչպես կպահեն դրանք իրենց դրսում աճեցնելու դեպքում, ասվում է հետազոտության արդյունքներով հայտարարության մեջ։

Նոր ուսումնասիրության հրապարակումը հետեւել է Մեծ Բրիտանիայի առողջապահության նախարար Սաջիդ Ջավիդի ապրիլին արված հայտարարությանն այն մասին, որ կլինի պաշտոնական վերանայում վիտամին D-ի հավելումների եւ ըմպելիքների ուսումնասիրման համար՝ առողջության մեջ վիտամին D-ի պակասի հետ կապված անհավասարությունները վերացնելու նպատակով:

Պաշտոնյաների խոսքով՝ հետազոտությունը սկսվել է այն բանից հետո, երբ տվյալներ են հայտնվել, որ Մեծ Բրիտանիայում յուրաքանչյուր վեցերորդ մեծահասակը վիտամին D-ի ցածր մակարդակ ունի, ինչը կարող է հանգեցնել հաշմանդամության եւ ոսկրային ցավի:

Ստացված տվյալները վկայում են, որ Մեծ Բրիտանիայում երեխաների գրեթե 20 տոկոսի մոտ վիտամին D-ի մակարդակը ցածր է կառավարության առաջարկած մակարդակից, իսկ տարեցների, անօթեւանների, սեւամորթների եւ հարավասիացիների մոտ այդ վիտամինի մակարդակը նույնպես ցածր է։

Վիտամին D-ի հիմնական աղբյուրը, որն անհրաժեշտ է ոսկորների առողջության, ատամների եւ մկանների համար, գալիս է արեւի լույսից, սակայն աշնան վերջում, գարնան սկզբում եւ ձմռան ամիսներին Մեծ Բրիտանիայում արեւի լույսը բավարար չէ այն ստանալու համար: Սա նշանակում է, որ նրանք ապավինում են սննդային աղբյուրներին, ինչը հատկապես դժվար է վեգանների համար, քանի որ բույսերը, որպես կանոն, այդ սննդանյութի վատ աղբյուրներ են:

 



© NEWS.am Medicine