Ո՞ր մթերքներն են եւ ինչ չափաբաժիններով պաշտպանում օրգանիզմը քաղցկեղից

11:34   7 սեպտեմբերի, 2022

Քաղցկեղն առաջանում է, երբ բջիջները մուտացիայի են ենթարկվում այն ​​բջիջներից, որոնք օգնում են օրգանիզմին նորմալ գործել եւ բջիջների վերածվել, որոնք գրոհում են այն։

Քաղցկեղը կարող է խոցել ցանկացած մարդու ցանկացած բջիջ: Քաղցկեղի չորս ամենատարածված տեսակներն են՝ կրծքագեղձի, հաստ աղիքի, թոքերի եւ շագանակագեղձի քաղցկեղը:

«Հետազոտությունը սահմանել է հինգ մթերք, որոնք կարող են նվազեցնել քաղցկեղի առաջացման վտանգը՝ կապված մի կոնկրետ քիմիական խմբի՝ ֆլավոնոիդների առկայության հետ: Ֆլավոնոիդները պոլիֆոնիկ երկրորդային մետաբոլիտի տեսակ են, որը հանդիպում է բույսերում: Այսինքն՝ դրանք սովորական մրգերի ու բանջարեղենի մեջ պարունակվող միացությունների խումբ են»,- «ՄեդիկՖորում» պորտալին պատմել է ուռուցքաբան Անդրեյ Վորոբյովը։

Ֆլավոնոիդները, ինչպես բնական այլ միացություններ, կարող են մի շարք առավելություններ ունենալ՝ կախված նրանից, թե որ ֆլավոնոիդները որ սննդամթերքում եւ որ համակցության մեջ են պարունակվում: Դրանցից ոմանք կարող են հակաբորբոքային հատկություն ունենալ կամ նվազեցնել քաղցկեղի առաջացման վտանգը:

Ո՞ր հինգ մթերքների մասին է խոսքը.

Ուռուցքաբանը առանձնացրել է ֆլավոնոիդների առանձնապես բարձր պարունակությամբ հինգ մթերք եւ այն չափաբաժինները, որոնցով դրանք պետք է օգտագործել.

• Մի բաժակ կանաչ թեյ

• Մեկ խնձոր

• Մեկ նարինջ

• 100 գ հապալաս

• 100 գ բրոկկոլի։

 
 



© NEWS.am Medicine