Չորս մթերքներ օգնում են պաշտպանել սիրտը հիվանդություններից

19:05   26 մայիսի, 2023

Առնվազն չորս մթերքներ ունեն սիրտը հիվանդություններից պաշտպանելու հատկություն՝ ըստ իրականացված հետազոտության տվյալների, վկայում է Սրտաբանների ամերիկյան քոլեջի ամսագիրը (JACC, Journal of the American College of Cardiology)։ Այդ մթերքների օգտակարության մասին եզրակացությունները գիտնականներն արել են 60 հետազոտությունների ուսումնասիրությունից հետո։

Նուշ

1029638649_0_131_2500_1537_1920x0_80_0_0_8d749c3a05c69e6436b431625867d984.jpg (313 KB)

Նուշը հարուստ է մոնոհագեցած ճարպերով, որոնք օգնում են իջեցնել «վատ» խոլեստերինի մակարդակը։ Բացի այդ, այն վիտամին Е հակաօքսիդանտի լավ աղբյուր է, որը նպաստում է իմունային համակարգի գործունեությանը։

Խնձոր

jabloki.jpg (55 KB)

Խնձորը կեղեւով ապահովում է օրգանիզմը լուծվող բջջանյութով, որը մաքրում է զարկերակների պատերը կպչուն ճարպից։

Հապալաս

b5dd3ff8.jpg (49 KB)

Հապալասն աչքի է ընկնում պտերոստիլբեն հակաօսքսիդանտի բարձր պարունակությամբ, որը խթանում է լյարդի բջիջները եւ օգնում ավելի արդյունավետ տրոհել ճարպն ու խոլեստերինը։ Բացի այդ, հապալասի բաղադրության մեջ կան ֆլավոնոիդներ, որոնք կարող են իջեցնել արյան ճնշումը։

Սուրճ

1488182916_0_558_6016_3942_1920x0_80_0_0_a9e0c1a4fe33f469ac8c8daaefb38ae5.jpg (331 KB)

Հետազոտողները հայտնաբերել են, որ սուրճի օգտագործումը կապված է սրտի պաթոլոգիաների հետ զուգորդվող մահացության եւ հիպերտոնիայի կամ առիթմիայի ավելի ցածր հավանականության հետ։ Կարեւոր է իմանալ, որ խոսքը սուրճի չափավոր քանակությամբ օգտագործման մասին է՝ առանց շաքարի եւ սերուցքի ավելացման։



© NEWS.am Medicine