Քինոան նվազեցնում է հիպերտոնիայի և սրտի հիվանդությունների ռիսկը. Frontiers in Nutrition

21:16   5 մարտի, 2024

Չինաստանի Ջիլինի համալսարանի գիտնականների ղեկավարած հետազոտական ​​թիմը պարզել է, որ քինոայի մեջ հայտնաբերված կենսաակտիվ միացությունները կարող են օգտակար ազդեցություն ունենալ աղիների միկրոբիոտայի վրա և նպաստել սրտանոթային առողջությանը: Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Frontiers in Nutrition գիտական ​​ամսագրում։

Հետազոտողների ուսումնասիրությունը 85 ավելի վաղ գիտական ​​հրապարակումների մետավերլուծությունն է, որոնք գնահատում են քինոայի կենսաքիմիական բաղադրությունը և դրա պոտենցիալ առողջապահական օգուտները: Անալիզի արդյունքում չինացի գիտնականները պարզել են, որ քինոայում պարունակվող սապոնինները (ազոտ չպարունակող բարդ օրգանական միացություններ) ունեն կենսաբանորեն նշանակալի գործառույթների լայն շրջանակ։

Քինոայից ստացված սապոնինները վատ են ներծծվում աղիքներում և ունեն ցածր կենսահասանելիություն, ինչը նպաստում է նրանց երկարատև բնակությանն աղիքներում։ Դրա շնորհիվ սապոնինները կարող են ծառայել որպես սննդամթերք աղիքային օգտակար բակտերիաների համար՝ դրանով իսկ նպաստելով նրա միկրոֆլորայի կազմի բարելավմանը և ավելի արդյունավետ գործունեությանը: Պարզվել է նաև, որ այս նյութերը, երբ մարսվում են քինոայի կողմից, կարող են բարելավել որոշ վիտամինների նյութափոխանակությունը, ինչը հանգեցնում է դրանց ավելի լավ կլանմանը։

Բացի այդ, պարզվել է, որ քինոայի սպիտակուցներն անգիոտենզին փոխակերպող ֆերմենտի (ACE) արգելակող պեպտիդների բնական աղբյուր են: Այն սովորաբար արտադրվում է թոքերի էպիթելային բջիջներում և փոքր քանակությամբ հայտնաբերվում է արյան անոթներում և երիկամներում: ACE-ն ունի արյան անոթները սեղմելու հատկություն, որն առաջացնում է արյան ճնշման բարձրացում։ Մարմնում ACE-ի կոնցենտրացիայի նվազումը լրացուցիչ դրական ազդեցություն է ունենում սրտանոթային համակարգի վրա։



© NEWS.am Medicine