• Latest news

ԱՀԿ-ն զգուշացրել է տաք ըմպելիքների վտանգավորության մասին

15 հունիսի, 2016  15:42

Տաք ըմպելիքների օգտագործումը կարող է ուռուցքային հիվանդությունների առաջացման պատճառ դառնալ: Այդ մասին հայտնել է Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության (ԱՀԿ) գիտահետազոտական կառույցը` Քաղցկեղի ուսումնասիրման միջազգային գործակալությունը  (ՔՈՒՄԳ) տարբեր երկրներում անցկացված աշխատանքների հիման վրա:  

«Շատ տաք ըմպելիքների օգտգործումը կարող է կերակրափողի քաղցկեղի առաջացման պատճառ դառնալ» - հայտնել է գործակալության տնօրեն Քրիստոֆեր Վայլդը: Նա ճշտել է, որ ըմպելիքները «տաք» են համարվում` սկսած ըստ Ցելսիուսի    65 աստիճան ջերմությունից: Աշխարհի շատ երկրներում այնպիսի ըմպելիքները, ինչպիսին են սուրճը եւ մատեն, տաք են խմում, առնվազն 70 աստիճանում ըստ Ցելսիուսի:

Միաժամանակ գործակալության ղեկավարը նշել է, որ իր փորձագետների կարծիքով, ոչ սուրճը, ոչ մատեն քաղցկեղածին ըմպելիքներ չեն այն դեպքում, եթե դրանք չափից ավելի տաք չօգտագործեն: 

«Ավելի շուտ ըմպելիքների ջերմաստիճանն է վտանգ ներկայացնում, ոչ թե կազմը: Հիվանդության հավանականությունն աճում է ջերմաստիճանի բարձրացմանը համապատասխան», - հայտնել է Քրիստոֆեր Վայլդը:  «Սուրճի եւ թեյի նորմալ ջերմաստիճանները, որոնցում ընդունված է դրանք խմել Եվրոպայում եւ Հյուսիսային Ամերիկայում, վտանգավոր գծից անհամեմատ ցածր են, այսինքն`60 աստիճանից ցածր են լինում», - կարծում է մասնագետ ուռուցքաբանը:

Նա նշել է, որ կերակրափողի քաղցկեղն աշխարհում ուռուցքային հիվանդությունների թվում ութերորդ տեղում է եւ առաջին տեղում է  որպես մահացու ելքով քաղցկեղ:  2012-ին աշխարհում դրանից 400 հազար մարդ է մահացել:

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է