• Latest news

Ջրի քլորացումը կարող է հակաբիոտիկների նկատմամբ կայունության պատճառ դառնալ

26 մարտի, 2015  11:40

Քլորով մշակած ջուրը կարող է հակաբիոտիկների նկատմամբ կայունության պատճառ դառնալ, հայտնում են ԱՄՆ առաջատար գիտաշխատողների խմբի մասնագետները:

Գիտնականները բացառիկ գիտափորձ են անցկացրել, որի արդյունքները ներկայացրել են Ամերիկայի քիմիական ասոցիացիայի 249-րդ նիստին: Պարզվեց, որ քլորացված ջրում կարող են ձեւավորվել նոր, դեռեւս անհայտ հակաբիոտիկներ, եւ դրանց օգտագործումը ջրի հետ միասին կարող է մարդկանց մոտ հակաբիոտիկների նկատմամբ կայունություն ձեւավորել: Այդ պատճառով պետք է ջուրը վարակազերծելու նոր միջոց գտնել:

Ինչպես նշում է Օլյա Կինը Հյուսիային Կարոլինայի համալսարանից, քլորացված ջուրը դեղամիջոցների եւ հակաբիոտիկների հիմնական աղբյուրն է, եւ ջրի վարակազերծումը չի կարող մաքրել ջուրը այս բոլոր նյութերից:

Բժիշկ Քինն ու նրա գործընկերները մի շարք լաբորատոր փորձարկումներ են իրականացրել քլորով եւ դոկսիցիկլինով մշակած ջրի հետ: Պարզվել է, որ դոկսիցիկլինի ավելացումը քլորացված ջրին ուժեղացնում էր վերջինիս հակաբիոտիկ հատկությունները:

Հիշեցնենք, որ հակաբիոտիկների նկատմամբ կայունությունը ժամանակակից գիտության լրջագույն խնդիրներից մեկն է: ԱՀԿ մասնագետների խոսքով՝ եթե չլուծվի կայունության հարցը, մոտ ապագայում հասարակ բակտերիաները կարող են սկսել սպանել մարդկանց:

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է