Նախաճաշից հրաժարվելը կարող է վտանգավոր լինել սրտի համար․ հետազոտություն

4 հոկտեմբերի, 2017  10:46

Նախաճաշելու սովորությունը նվազեցնում է սրտանոթային հիվանդությունների ու ինֆարկտի զարգացման հավանականությունը, իսկ նախաճաշից հրաժարվելը կարող է վտանգավոր լինել սրտի համար, հավաստիացնում են սրտանոթային հիվանդությունների Carlos III կենտրոնի (CNIC, Իսպանիա) գիտնականները։

Հետազոտության արդյունքները վկայում են այն մասին, որ նախաճաշը պետք է բավականաչափ կալորիական ու սննդարար լինի։ Եթե կանոնավոր կերպով նախաճաշեք՝ վտանգավոր անոթային հիվանդությունների զարգացման հավանականությունը կնվազի։ Իսկ նախաճաշից հրաժարվելը կամ  ոչ լիարժեք նախաճաշելն էլ իր հերթին կարող է նպաստել անբարենպաստ պրոցեսներին անոթային հյուսվածքներում։

Հետազոտության հեղինակների խոսքով՝ մարդիկ, ում նախաճաշը ամենօրյա գործածման համար անհրաժեշտ կալորիաների 5 տոկոսից քիչ է պարունակում, միջինը  կրկնակի շատ են վտանգված աթերոսկլերոտիկ ախտահարումների տեսակետից։  

 Գիտնականները նաեւ հավաստիացնում են, որ հենց առողջ սննդակարգի անտեսումն է վերջերս դարձել սրտանոթային հիվանդությունների առաջատար պատճառը։ Սրտամնկանի առողջությանը սպառնացող  «դասական» գործոնները՝ ինչպիսիք են ծխելը, խոլեստիրինի բարձր մակարդակը, ֆիզիկական ակտիվության բացակայությունը, երկրորդ պլան են մղվել՝ անառողջ սննդակարգի ազդեցության համեմատ։  

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում