• Latest news

Տրանսճարպերը մեծացնում են Ալցհեյմերի հիվանդության զարգացման հավանականությունը

25 հոկտեմբերի, 2019  09:45

Արյան մեջ տրանսճարպերի բարձր մակարդակով մարդկանց շրջանում Ալցհեյմերի հիվանդության կամ դեմենցիայի զարգացման հավանականությունը 50-75 տոկոսով բարձր է, հայտնում է CNN-ն՝ վկայակոչելով Neurology ամսագիրը:

«Հետազոտողները ցույց են տալիս, որ գոյություն ունեն բացասական «ուղեղային/կոգնիտիվ» արդյունքներ՝ ի հավելումն հայտնի սիրտ-անոթային հետեւանքների, որոնք կապված են տրանսճարպերի մեծ պարունակությամբ սննդակարգի հետ»,- ասել է նյարդաբան, բժիշկ Նիլում Տ.Ագարվալը:

Դեմենցիայով չտառապող ավելի քան 1000 ճապոնացի տղամարդ եւ կին հետազոտվել է 10 տարի: Տրանսճարպերի մակարդակլի ստուգման արյան անալիզ է կատարվել հետազոտության սկզբում, եւ վերլուծվել են նրանց սննդակարգերը:

Հետազոտողները հաշվի են առել այլ գործոններ, որոնք կարող են ազդել դեմենցիայի զարգացման հավանականության վրա, ինչպիսին են՝ արյան բարձր ճնշումը, դիաբետը եւ ծխելը: Նրանք հայտնաբերել են, որ տրանսճարպերի ամենաբարձր մակարդակով մարդիկ 52 եւ 74 տոկոսով ավելի են հակված դեմենցիայի զարգացմանը, քան ցածր մակարդակով մարդիկ:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է