• Latest news

Պանրի օգտագործումը պաշտպանում է հիպերտոնիայից

8 նոյեմբերի, 2016  22:58

Կաթնամթերքի, այդ թվում՝ պանրի բաղադրության մեջ կիրառվող նատրիումը կարող է պաշտպանել սիրտ-անոթային համակարգը եւ կանխել հիպերտոնիան: Այս մասին հայտնել են Փոնսիլվանիայի համալսարանի գիտնականները:

Նրանց խոսքով՝ կաթնամթերքի սպիտակուցներում հատուկ հակաօքսիդանտ կա, որի շնորհիվ պանրի կարգի մթերքները, նույնիսկ մեծ քանակով աղ պարունակելով, սովորաբար անոթների վրա բացասաբար չեն ազդում, ինչը հատուկ չէ մյուս աղի մթերքներին:

Գիտնականների դիտարկումները ցույց են տվել, որ մեծ քանակով պանիր օգտագործած կամավորները ավելի ամուր եւ առողջ արյունատար անոթներ են ունեցել՝ նրանց համեմատությամբ, ովքեր նույն քանակի նատրիում են օգտագործել ոչ կաթնամթերքային աղբյուրներից:

Փորձի ընթացքում հետազոտողները կամավորների երեք խմբին երեք օրվա ընթացքում օրական 5 անգամ կերակրել են ավանդական կաթնային պանրով, ոլորաբլիթներով կամ սոյայի պանրով: Այնուհետեւ լազերային դոպլերովյան չափիչի միջոցով մանրակրկտորեն համադրել են մթերքներից յուրաքանչյուրի ազդեցությունը սիրտ-անոթային համակարգի վրա: Պարզվել է, որ հատկապես կաթնային պանրի օգտագործումից հետո ազոտի օքսիդի ազդեցությամբ կամավորների մոտ նկատվել է անոթների չափավոր ընդարձակում, ինչը չի նկատվել աղի ոլորաբլիթներ կամ սոյայի պանիր կերած կամավորների մոտ:

Այսպիսով, ոչ բոլոր աղի մթերքներն են վտանգավոր. պանրի բաղադրակազմում պարունակվող աղը կարող է ոչ միայն վտանգավոր չլինել, այլ նույնիսկ օգտակար լինել:

Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են British Journal of Nutrition ամսագրում:

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է