• Latest news

Ամենաօգտակար եւ վնասակար մթերքները COVID-19-ի ժամանակ

2 փետրվարի, 2022  22:40

Ո՞ր մթերքներն են օգտակար, իսկ որոնք վնասակար COVID-19-ի ժամանակ։ Իր կարծիքն է հայտնել սննդի եւ կենսատեխնոլոգիայի դաշնային գիտահետազոտական ​​կենտրոնի գիտական ​​ղեկավար, ՌԴ գիտությունների ակադեմիայի ակադեմիկոս Վիկտոր Թութելյանը (Ռուսաստան)։

«Իզվեստիա»-ին տված հարցազրույցում մասնագետը նշել է, որ կորոնավիրուսով վարակվելու դեպքում օրգանիզմին անհրաժեշտ են վիտամիններ՝ իմունիտետն ամրապնդելու համար։ Դրա համար օրական պետք է ուտել առնվազն 400 (ցանկալի է 500-600) գրամ թարմ բանջարեղեն եւ մրգեր։ Աղեստամոքսային տրակտի համակարգի հետ կապված խնդիրների դեպքում մասնագետը խորհուրդ է տալիս ավելի շատ թթու կաղամբ ուտել։ Աղիքների միկրոֆլորայի խանգարում ունեցող պացիենտները պետք է ավելի շատ կաթնամթերք ուտեն, մասնավորապես՝ թթված կաթ եւ յոգուրտ։

Մասնագետը հավելել է, որ քաղցրավենիքը, աղին եւ կծուն, երշիկեղենն ու տրանսճարպերի բարձր պարունակությամբ նրբերշիկները ճնշում են իմունիտետը։ Պետք է նաեւ նվազեցնել սննդակարգում կոնսերվացված բանջարեղենի քանակը, քանի որ դրանք պարունակում են քացախ եւ զգալի քանակությամբ աղ:

«Կովկասյան, թայլանդական, հնդկական խոհանոցի շատ ուտեստներ կծու են, մեծ քանակությամբ աղ են պարունակում։ Պետք է խուսափել կծու մթերքներից, հանգստացնել աղեստամոքսային տրակտը»,- ասել է Թութելյանը։

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Տեղյա՞կ եք արդյոք, որ 2027թ.–ից ՀՀ բոլոր քաղաքացիների համար պարտադիր է դառնալու բժշկական ապահովագրությունը
Տեղյակ եմ եւ կողմ եմ
Տեղյակ եմ եւ դեմ եմ
Տեղյակ եմ, դեռեւս չեմ կողմնորոշվում
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն կողմ եմ
Տեղյակ չեմ, բայց սկզբունքորեն դեմ եմ
Ինձ համար միեւնույն է